Tolkar och lokalanställda kan landa i Sverige redan till helgen

Uppdaterad 2021-08-20 | Publicerad 2021-08-19

En del av tolkarna och lokala ambassadanställda kan flygas ut ur Afghanistan redan till helgen – och de får söka asyl i luften på väg till Sverige.

I dag informerade Migrationsverket och flera S-ministrar riksdagen om den farliga operationen.

– Regeringen har väntat tills det i princip är för sent, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Försvarsmaktens Herkulesplan flögs ner i måndags och står nu redo i ett land i den afghanska närregionen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns en planering i Sverige för att transportplanet kan komma att landa på Arlanda i helgen – lastat med personer som samarbetat med svenska myndigheter i Afghanistan.

Gruppen kommer till stora delar att bestå av lokalanställda på den svenska ambassaden. I vilken mån försvarets tidigare tolkar kommer att ingå i gruppen är oklart.

I riksdagens socialförsäkringsutskott redogjorde i dag justitieminister Morgan Johansson (S) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om hur evakueringen ska gå till och kort därefter besökte försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Försvarsmakten utrikes- och försvarsutskotten.

Hemlig grupp ska rädda tolkarna

Under mötet framgick att en grupp tjänstemän från flera olika svenska myndigheter har flugit ner för att hantera olika aspekter av den komplicerade operationen.

– Jag är otroligt stolt och orolig för den svenska personal som kommer att göra detta. Men i nuläget säger jag ingenting om personal från olika myndigheter, var de befinner sig eller antal, säger Mikael Ribbenvik.

Helt avgörande för att processen ska lyckas är samverkan med USA. Amerikanska styrkor har säkrat flygplatsen och kontrollerar den militära flygtrafiken till och från flygfältet.

– Det finns ett fönster här så länge det finns en kontroll över flygplatsen och det är bråttom, säger Mikael Ribbenvik.

Men för att lyckas flyga hem någon av de utsatta personerna måste de kunna ta sig till flygplatsen. En farlig resa som kantas av talibanska checkpoints. De senaste dagarna har skottlossning förekommit vid flera tillfällen i området mitt bland civila.

– Vi kan bara verka på flygplatsen. Vår förmåga räcker bara dit, säger Mikael Ribbenvik.

Sverige kommer att evakuera med Herculesplan.

Söker asyl i luften

Hur många personer det handlar om som man kommer att försöka rädda från Afghanistan vill varken Migrationsverket eller regeringen gå ut med. En lista från Försvarsmakten anger att det är fråga om 300 tolkar, men Migrationsverket har flaggat för att den kan vara ouppdaterad.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik säger att det utöver tolkarna finns 41 stycken lokalanställda plus familjer från svenska ambassaden i Kabul som ska räddas ur landet.

Personerna som ska flygas ut ur Afghanistan kommer att prövas enligt det svenska kvotsystemet. Och beskedet från regeringen i dag var att deras asylskäl ska prövas i luften ombord på det svenska transportplanet.

Den politiska oppositionen är kritisk till vad som beskrivs som regeringens senfärdighet med att rädda tolkarna.

Spanien evakuerar medborgare från flygplatsen i Kabul.

”Väntat för länge”

Moderaterna pekar på att justitieminister Morgan Johansson tidigare avfärdat en operation för att rädda tolkarna och hävdade att det skulle kunna handla om uppåt 10 000 personer.

– Timme för timme har säkerhetsläget blivit sämre i Afghanistan men regeringen har i stället valt att fokusera på inrikespolitiskt käbbel. Det riskerar att stå enskilda personer som fastnat i Afghanistan väldigt dyrt. Regeringen har väntat tills det i princip är för sent, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Hon får medhåll av Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson:

– Regeringens agerande inger inte förtroende. Man har inte haft någon plan för att hjälpa de här tolkarna. Det är under all kritik. I stället har regeringen sysslat med någon slags desinformationskampanj där man pratat om 10 000 tolkar.

Under dagen meddelades också att regeringen kommer att ta initiativ till en utredning av Sveriges utbildningsinsats i Afghanistan sedan 2015. Särskilt kritiska till insatsen är Vänsterpartiet:

– Man kan konstatera att det har varit ett misslyckande eftersom de afghanska säkerhetsstyrkorna inte varit särskilt förberedda. Sverige har haft svaga beslutsmöjligheter eftersom USA har bestämt allting och därför har vi hamnat i den här olyckliga situationen, säger partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling.