Elsa, 10, får inte skolskjuts – fattas sex meter

Publicerad 2022-01-07

Tioåriga Elsa nekas skolskjuts.

Kommunen menar att hon bor sex meter för nära skolan.

– Det är småaktigt, säger mamma Johanna Liljeberg.

2 994 meter från Fridtunaskolan i Linköping bor Elsa Liljeberg, 10 år, tillsammans med sin mamma.

Då det är många meter för en tioåring att gå genom tätt trafikerad stadsmiljö ansökte Elsas mamma Johanna Liljeberg om att hon skulle få skolskjuts.

– Vi ansökte, men fick avslag då det krävs att man bor mer än tre kilometer från skolan för att få skolskjuts eller ett busskort, säger Johanna Liljeberg.

Kommunen förklarade i beslutet att Elsa endast bor 2 994 meter från skolan. Det saknas därmed sex meter för att uppfylla kriterierna.

– Jag tycker att det var lite småaktigt av dem, säger Johanna Liljeberg.

– Ska det vara på det viset så kan de räkna sträckan från porten upp till lägenheten, då har vi sex meter, säger Johanna Liljeberg.

”Vi fick avslag då det krävs att man bor mer än tre kilometer från skolan för att få skolskjuts eller ett busskort, säger Johanna Liljeberg”.

”Det är inte 1940 längre”

Varannan vecka bor Elsa hos sin pappa. Då är det en kort promenad till skolan.

– Då kan jag hoppa till skolan, säger Elsa.

Men veckorna hon bor hos sin mamma Johanna Liljeberg i stadsdelen Berga är det mycket längre att gå.

– Det är jobbigt, härifrån är det långt och det är många uppförsbackar, säger Elsa.

Johanna Liljeberg tycker att det är hårt att förvänta sig att en tioåring ska gå 45 minuter enkel väg varje dag oavsett väderlek.

– Det är inte 1940 längre. Min mormor fick gå 7 kilometer till skolan och det har man fått höra hundra gånger om hur jobbigt det var, men nu har vi ju bra bussförbindelser, att erbjuda ett busskort är en enkel lösning, säger hon.

”Det är jobbigt, härifrån är det långt och det är många uppförsbackar”, säger Elsa om sin väg till skolan.

Får vänta hos pappa på morgnarna

Då Johanna ofta börjar sitt jobb på SAAB tidigare än skolan öppnar får hon lösa det genom att lämna Elsa hos sin pappa där Elsa får vänta tills skolan börjar. Ibland löser hon det genom att köpa enstaka bussbiljetter. Ibland cyklar de tillsammans när Johanna har tid.

– Du får inte cykla själv, säger mamma Johanna till Elsa.

– Det är många ställen på vägen med mycket trafik, särskilt förbi sjukhuset är det väldigt trafikerat och många bussar, säger Johanna.

”Har rätt i sak”

Johanna förstår att reglerna måste vara lika för alla. Men tycker att man borde väga in mer än bara avståndet.

Hon har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och där lyfter hon bland annat att de bor i Berga centrum där droger handlas öppet och det varit två skjutningar det senaste året. En med dödlig utgång. ”Mitt barn ska inte röra sig fritt i detta område”, skriver hon i överklagan.

Utöver det skriver Johanna att en kompis till Elsa som bor i närheten beviljats ett busskort och att på Google, Hitta och Eniro beräknas avståndet vara mellan 3 och 3,1 kilometer.

– Man borde väga in andra aspekter och titta individuellt. Här har vi en tjej som har jättelångt till skolan. Det tar 45 minuter att gå. Det känns som att man inte tar hänsyn till situationen, säger Johanna.

– Kommunen har rätt i sak att det ska vara lika för alla. Men man borde kanske ändra sitt synsätt och inte stirra sig blind på exakta meter. Vissa kanske har flera barn och svårt ekonomiskt, tre busskort i månaden kan bli väldigt dyrt för vissa familjer, säger Johanna.

”Kommunen har rätt i sak att det ska vara lika för alla. Men man borde kanske ändra sitt synsätt och inte stirra sig blind på exakta meter”, säger Johanna Liljeberg.

”Strikt avståndsgräns”

Vad förvaltningsrätten beslutar återstår att se. Johanna Liljeberg säger att hon inte kommer driva det vidare om hon inte får rätt där. Det kommer hon inte orka.

Kommunen håller fast vid sin ståndpunkt.

– Det är så att vi har en strikt avståndsgräns. Vi räknar från skolans ingång till bostadens ingång. Vi kan inte göra justeringar åt något håll. Då blir det sex meter, sen sju meter och så vidare. Någonstans måste man sätta gränsen, säger Tor Andersson, avdelningschef på utbildningskontoret i Linköpings kommun.

– Jag kan inte kommentera det här specifika ärendet men ibland blir det korta avstånd som avgör.

Tor Andersson menar till skillnad från Johanna Liljeberg att det inte bara är avståndet som spelar roll och att man väger flera faktorer mot varandra när det kommer till skolskjuts.

– Man tar även hänsyn till andra aspekter. Färdvägens beskaffenhet och trafiksituation exempelvis. Jag känner inte till det här ärendet och kan inte heller kommentera specifika ärenden men vi tar givetvis hänsyn till fler aspekter än avståndet till skolan, säger Tor Andersson.

Följ ämnen i artikeln