Skolor varnar: Barn leker ”Squid game” på skolgården

Publicerad 2021-10-20

Netflixsuccén ”Squid game” som tagit världen med storm har nått barn i skolåldern.

Flera föräldrar har hört av sig till Aftonbladet och berättat att lärare och rektorer är oroliga för lekar på skolgården.

– Barn leker för att bearbeta sånt de varit med om. När de ser något hemskt blir det hemska lekar, säger barnpsykologen Jenny Klefbom.

Över 110 miljoner Netflixkonton har streamat den sydkoreanska dystopin ”Squid game”, som handlar om personer med stora ekonomiska skulder som leker barnlekar för att vinna pengar – men med livet som insats. En efter en dödas de deltagare som förlorar.

Efterdyningarna av serien har nu nått skolgården – vilket upprör och oroar flera föräldrar som kontaktat Aftonbladet. Flera berättar även att de kontaktats av rektorer och lärare som bett dem att prata med sina barn om serien.

Föräldrar till barn på en låg- och mellanstadieskola i norra Stockholm har till exempel uppmanats att prata med sina barn.

– Det är inte ett stort problem, men vi uppmärksammade det direkt. Vi uppmuntrar alltid till lek och fysik aktivitet, och eftersom skolans pedagoger är tillsammans med barnen på rasterna så snappar vi upp när någonting inte är som det ska, säger den biträdande rektorn på skolan.

”Inte skolans ansvar”

Squid game-lekarna har spridit sig till skolor över hela i landet. På Hertsöskolan i Luleå har rektorer skickat ut en varning till föräldrar om ”Squid challenges”, enligt NSD.

"Vi har uppmärksammat att elever i de yngre åldrarna har börjat utmana varandra vilket vi givetvis inte accepterar och sätter stopp för. Vi vill inte att eleverna ska börja utmana varandra varken under skoltid eller på sin fritid", skriver rektorerna till alla vårdnadshavare, enligt tidningen.

Den biträdande rektorn Aftonbladet pratat med vill inte gå in på vilken lek som har utspelat, men säger att det är bra att ha koll på vad barnen tittar på.

– Det finns en anledning till varför saker åldersbegränsas. Man har ett ansvar som förälder att titta på det ens barn tittar på och fundera på om deras barn klarar av det här. Det är inte skolans ansvar att ta ansvar för vad barnen kollar på hemma.

Barnpsykologen: Väcker existentiell ångest

Netflixseriens åldersgräns är från 16 år. Det finns flera dimensioner av ”Squid game” som gör den olämplig för barn att titta på, säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom.

– Dels innehåller den explicit våld och blod, någonting vi vet att barn mår dåligt av. De är mer oskyddade mot bildmaterial, det går in i känslosystemet på ett helt annat sätt.

Men serien berör också teman som sorg, svek och mänsklighetens grymhet, vilket kan vara svårt för barn att ta in, säger Jenny Klefbom:

– Det händer massviss av hemska saker i världen, och på många sätt belyser serien det. När man tänker på det kan man bli ganska deprimerad, att människor kan vara så hemska.

Att serier har åldersgränser menar hon är för att barn inte alltid förstår alla aspekter av ett existentiellt tema, vilket kan bli luddigt och otydligt, och trigga destruktiva känslor.

Hon tycker man ska prata med sina barn, om de sett serien. Samtalet kan utgå ifrån vad barnen tar upp, hur mycket de tolkar eller förstår.

– Man ska inte förminska de känslorna, och säga att det bara är på låtsas. Serien är ju antagligen populär just för att den väcker starka känslor, och då måste man prata om de existentiella frågor som den berör, människans inre godhet och ondhet.

Läs också: Det betyder kläderna i Squid Game

Följ ämnen i artikeln