Hallengren om fallet Bosse: ”Så ska det inte fungera”

Riksdagsledamot kritisk: ”Ett lotteri om man får boende”

Publicerad 2022-01-19

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar starkt på 200 sekunders granskning om Bosse. Trots att han är halvsidesförlamad och tvingades ligga i sin egen urin fick han inte plats på äldreboende.

– Jag förstår om man är gammal och tar del av detta att man blir orolig, för så ska det inte fungera, säger Lena Hallengren.

I granskningen framgår att fler än 12 000 personer har nekats plats på särskilt boende mellan 2018 och 2021, det är ett snitt på över 3 000 om året. Statistiken visar antalet fall i 242 av Sveriges 290 kommuner.

Granskningen visar också att människor som är dementa, multisjuka eller deprimerade får avslag. I vissa fall är de över 90 år gamla.

Socialministern reagerar starkt när hon tar del av Aftonbladet 200 sekunders granskning av äldrevården.

Ni har haft makten i sju år, hur kan det se ut så här?

– Att söka och vilja ha äldreomsorg är ju en sak, det är väldigt viktigt. Har man sedan behov, då ska man ha äldreomsorg. Om det är särskilt boende eller hemtjänst, det kan se olika ut, men det är viktigt att man får det stöd man behöver utifrån de behov man har, säger Lena Hallengren.

Hon medger att det är många boendeplatser inom äldreomsorgen som försvunnit, men skyller det på regeringen Reinfeldt.

– Jag tror inte det har hänt så mycket på äldreomsorgens område någon gång som de senaste fyra åren. Ekonomiska tillskott, permanenta tillskott till riktade tillskott, äldreomsorgslyft, betald utbildning för undersköterskor. Vi utför en äldreomsorgslagstiftning, snart har vi fast omsorgskontakt i hemtjänsten och så vidare.

– Men det är klart att det handlar om att se till att äldreomsorgen också lokalt har de platser som krävs. Det är ju ett kommunalt ansvar och där vet ju att det försvunnit ganska många platser på kort tid. Det skedde ju inte minst under den borgliga regeringen, säger Lena Hallengren.

”Verkar vara som ett lotteri”

Granskningen har också väckt frågor. Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) skrev en fråga till socialministern om hur hon tänker tänker agera för att kommunerna ska bevilja fler äldre ett boende.

Rågsjö, som är ledamot i socialutskottet, tycker att det behövs tydligare regler för hur kommunerna ska agera.

– Det fattas en nationell riktlinje för när man kan få boende. Det verkar vara som ett lotteri, säger hon.

Lena Hallengren känner inte igen sig i att det skulle vara ett lotteri.

– Jag skulle absolut inte använda det uttrycket. Däremot så är det ju korrekt att det inte alltid ser likadant ut, säger socialministern.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER