Gävle

Över 200 evakuerade i Gävlebranden: ”Hela livet har gått upp i rök”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

När Mattias Gustafsson kommer hem från jobbet står brandbilarna vid porten.

Två våningar ovanför hans lägenhet rasar en brand som ska komma att evakuera över 200 människor.

– Jag trodde först inte att det var så farligt. Sen såg jag på nyheterna att det brann rejält, säger han.

Klockan är 18.08 på fredagskvällen när räddningstjänsten rycker ut till ett flerfamiljshus på Öster i Gävle. Brandrök tränger in i lägenheter och boende har slagit larm till 112.

– Grannen ringde oss och sa att vi måste ta oss ut. Vi tänkte att vi tar med oss det viktigaste. Men så glömde vi allt. Vi fick bara med oss hunden. Allt annat blev kvar, säger en boende som vill vara anonym.

Alla i huset evakueras. Någon timme senare kommer Mattias Gustafsson, 42, hem från sitt jobb. När han närmar sig huset ser han flera polisbilar och brandbilar.

– Jag reagerade inte mycket på det. Blåljus ser man ju lite då och då. Jag tänkte inte mer än ”Det brinner väl nånstans”, säger han.

När han parkerar bilen berättar en polis att han inte får gå in till sin lägenhet. Platsen är avspärrad och det brinner på en av våningarna högt uppe i huset. Mattias bor på våning sju av tio.

– Det var då jag förstod att det var mitt hus som brann. Men polisen lät inte så bekymrad, så jag blev inte heller det. Tänkte väl att jag får komma in i min lägenhet imorgon igen, säger han.

Mattias Gustafsson.
Rökdykningen fick avbrytas, till följd av hettan samt att konstruktionen riskerade att ge vika.

”Livet har gått upp i rök”

Men branden eskalerade. På närliggande pizzerian har de evakuerade samlats. Hyresvärden Gavlegårdarna samt restvärdesledare är på plats för att stötta och se till att folk har tak över huvudet över natten. Vissa ska sova på hotell, andra söker sig till anhöriga.

– Jag åkte hem till föräldrarna ganska direkt. Det var ingen idé att stå där och vänta. Då såg vi på nyheterna hur mycket det brann. Jag insåg att jag nog inte kommer kunna komma hem igen på ett bra tag, säger han.

Över 200 personer evakueras. Det dröjer över ett dygn innan räddningstjänsten tagit kontroll över branden. De två översta våningarna är helt utbrända, varav flera av de boendes förråd.

– Brandbilarna stod parkerade så att vi inte fick ut bilen ur garaget. Vi lånade en bekants bil och åkte iväg. Nu vet vi inte vad som kommer hända. Det är jättejobbigt. Hela livet har gått upp i rök. Fotografier och annat som inte går att ersätta. Allt är putsväck, säger en av de drabbade.

Mattias har bott hos sina föräldrar över helgen. Hur länge han behöver göra det vet han ännu inte.

– Jag får se hur allvarliga vattenskadorna och rökskadorna är i min lägenhet. Det är tråkigt att man förlorat saker som inte går att ersätta. Men jag försöker tänka att det bara är prylar. Ingen dog och ingen skadades fysiskt. Det är det viktigaste, säger Mattias Gustafsson.

Det lär dröja innan de boende får tillgång till sina hem efter branden i Gävle.
Branden visade sig vara svårsläckt.

Man misstänkt för grov mordbrand

På söndagsmorgonen uppgav polisen att en person är skäligen misstänkt för grov mordbrand, den lägre misstankegraden. Polisen har genomfört husrannsakan på flera adresser i jakt på den misstänkte.

– Jouråklagaren vill inte säga något alls mer än att det finns en person som är skäligen misstänkt. Varför man har kommit fram till detta vill åklagaren inte gå in på i nuläget, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Vid 17-tiden uppgav polisen att en man i 55-årsåldern gripits och anhållits skäligen misstänkt för grov mordbrand.

I närheten av det brandhärjade huset har hyresvärden Gavlegårdarna haft personal hela helgen för att stötta de drabbade. Det finns ännu ingen prognos när de kan återgå till sina hem.

– Det här är fruktansvärt för våra hyresgäster. Att dels bli evakuerade och dels för de som bott högt upp och se sina hem brinna ner. Det går inte att förstå hur man känner i ett sådant läge. Väldigt många evakuerade är i en situation som förstås inte heller är enkel. Vi lider verkligen med dem, säger Peter Levin på Gavlegårdarna.

Polisen är intresserade av tips från allmänheten.

”Har du sett någonting, ring polisen snarast på 114 14”, skriver polisen på sin hemsida.

De övre våningsplanen är utom räddning.
Brandmännen hade ett tufft jobb att bekämpa elden.
Räddningstjänsten på plats.
Branden började vid 18-tiden på fredagskvällen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Gävlebrand fortsätter – polisen vill ha tips

ÄMNEN I ARTIKELN

Gävle

Bränder