Bidens ord om Putin togs tillbaka av Vita huset

Publicerad 2022-03-27

Joe Biden talade utanför manus när han sa att Putin inte kan stanna vid makten.

– Det är inte upp till Biden att bestämma, svarade Kremls talesperson Dmitrij Peskov blixtsnabbt.

Efteråt tvingades Vita huset ta tillbaka presidentens uttalande – för andra dagen i rad.

Joe Biden höll på lördagen ett 26 minuter lång tal i Warszawa efter möten med Ukrainas försvars- och utrikesministrar.

Han vände sig direkt till det ryska folket – och till Putin.

– Tänk inte ens tanken på att gå in en enda centimeter på Natos territorium, sa han.

Orden var vägda på guldvåg av hans stab, uppger NBC. Därför var det naturligt att efterspelet kom att handla om ett uttalande som enligt flera amerikanska medier inte stod i manus:

– För guds skull, den här mannen kan inte stanna kvar vid makten, sa Biden om Putin.

Svaret: Inte upp till Biden

Kreml svarade omgående:

– Det är inte upp till Biden att bestämma. Rysslands president välj av ryssarna, sa talespersonen Dmitrij Peskov till Reuters.

Ur Joe Bidens tal.

Vita huset fick senare under lördagen ta tillbaka Bidens ord om Putin.

”Presidentens poäng var att Putin inte kan tillåtas utöva makt över sina grannländer eller regionen. Han diskuterade inte Putins makt i Ryssland eller ett regimskifte”, skrev en talesperson till bland andra The Hill.

Tidigare under Europaresan i den här veckan har Biden sagt flera andra saker som fått rättas av Vita huset eller avvikit från tidigare amerikanska besked.

På fredagen besökte han amerikanska trupper i Polen. Då gjorde han ett uttalande som gick att tolka som att soldaterna snart skulle skickas in i Ukraina – trots att han flera gånger tidigare sagt att det inte kommer att ske på grund av risken för ett tredje världskrig.

– Se hur de steppar upp. Ni kommer få se när ni är där och några av er har varit där. Ni kommer få se, sa Biden till soldaterna.

Vladimir Putin.

Togs tillbaka då också

Även då fick hans stab krishantera uttalandet.

– Presidenten har varit tydlig med att vi inte ska skicka amerikanska trupper till Ukraina och ingen har ändrats i den ståndpunkten, sa en talesperson för Vita huset till NBC.

Richard Haass, president för den betydelsefulla intresseorganisationen Council on foreign relations, är kritisk till Bidens uttalande om Putin.

– Det faktum att det inte stod i manus gör det på vissa sätt värre eftersom det kan tolkas som Bidens genuina övertygelse i motsats till hans förberedda ord, säger han till till Politico.

Haass anser att USA:s utrikesminister eller nationella säkerhetsrådgivare nu måste kontakta sin ryska motsvarighet och förklara att Bidens kommentar sades i stridens hetta inte speglar USA:s officiella hållning.