Coronapandemin

Coronakris i USA: Fyra gravida dog på samma sjukhus

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Fyra gravida patienter dog på samma sjukhus i Mississippi i veckan.

I ett garage vårdas covidsjuka av en hjälporganisation som vanligtvis gör insatser i fattiga länder.

Fjärde vågen är nära att slå ut sjukvården i delar av USA, enligt ett nytt nödrop.

– Det här är första gången som katastrofen är på hemmaplan, säger sjuksköterskan Kelly Sites som tidigare räddat liv i Angola och Liberia.

Smittotal och dödssiffror har under sensommaren varit på uppgång sedan deltavarianten tog över helt i USA. Flera delstater i södern genomlider sin värsta period under hela pandemin.

Flera modeller visar på att fjärde vågen inte kommer att plana ut och minska förrän längre fram i höst. De senaste siffrorna visar att drygt 1 500 amerikaner dör i genomsnitt varje dag med covid-19.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Alabama där man aktiverat en krisplan med kylcontainrar för att kunna ta hand om alla kroppar.

Vaccinvädjan efter kaos

I Louisiana har sjukhusen varit så fullbelagda att det var omöjligt att evakuera svårt sjuka patienter undan orkanen Idas härjningar.

I ett nödrop från Mississippi beskriver sjukvårdspersonal och hälsomyndigheter nu situationen som näst intill katastrofal, skriver AP.

Sjuksköterskor och läkare möter nyanlända patienter som är för sjuka för att kunna kommunicera, andra som är i förnekelse över virusets allvarlighet och sin egen sjukdom – och man tvingas kasta ut oroliga anhöriga som försöker ta sig in på covidavdelningarna utan munskydd.

Vårdpersonal testar en person för covid-19 vid en drive-up klinik i Mobile i Alabama. Hälsoansvariga i regionen säger att de ser en ökning av fall bland unga vuxna och barn när den mycket smittsamma delta-varianten av viruset nu sveper genom den till stora delar ovaccinerade populationen.

Mississippis universitetssjukhus (UMMC) tar hand om de sjukaste patienterna i delstaten. Både akuten och intensiven är mer än fullbelagd. Covidsjuka behandlas i korridorer och ambulanspersonal hinner inte åka på alla larm.

– Det är ingen idé att vara dömande i detta läge. Det är ingen mening med att säga ”du skulle ha tagit vaccinet så skulle du slippa vara här, säger Risa Moriarity, chef vid akuten på sjukhuset, till AP.

– Vi kan inte göra det. Vi försöker att inte predika och läxa upp dem. Vissa är ändå så sjuka att de knappt kan prata med oss.

Däremot vädjar man från sjukvården och hälsomyndigheter till alla invånare i Mississippi, som nationellt ligger i botten i vaccineringsgrad, att ta sprutan för att minska smittspridningen.

– Vi som delstat, som ett kollektiv, har misslyckats att tillsammans möta hotet, sa UMMC-chefen LouAnn Woodward under en tårfylld presskonferens.

Fyra gravida dog på sjukhus

49 procent av den vuxna befolkningen i Mississippi med tre miljoner invånare är fullt vaccinerade. Nästan 1 500 coronapatienter vårdas på delstatens sjukhus.

Enligt Risa Moriarity har den fjärde vågen tagit hårdare på personalen än de tidigare topparna. I våras trodde man att viruset var på väg att försvinna. Men deltavarianten skapade ett chockartat inflöde av patienter igen.

Paret Christina och Josh Tidmore, två friska Alabama-bor i 30-årsåldern, tänkte att löpte låg risk att drabbas av allvarlig covid-19. Efter att ha hört och läst om vaccinmotstånd i sociala medier bestämde de sig för att vänta med att bli vaccinerade. Den 20 juli kom Josh Tidmore hem från jobbet med en lätt hosta. Den 11 augusti dog han av covid-19 på Marshall Medical Center South i Boaz i norra Alabama.

Svårigheten att kunna ge alla patienter fullgod vård i krisen har visat sig dödlig. På ett och samma sjukhus i Mississippi dog fyra covidsjuka gravida kvinnor i förra veckan, uppger Thomas Dobbs vid Mississippis hälsomyndighet.

I tre av fallen förlöste man barnen med akut kejsarsnitt och flera barn föddes rejält prematurt.

– Detta är verkligheten vi lever i och, åter igen, ingen av individerna var vaccinerad, säger han till AP.

För att stötta under krisen har den kristna hjälporganisationen Samaritan’s Purse, som vanligtvis är på plats under katastrofer i fattiga länder, startat ett fältsjukhus i parkeringsgaraget till UMMC:s barnsjukhus.

Tidigare hjälpte man till i norra Italien när det var som värst under den första vågen våren 2020.

Tejpar bibelverser på dräkterna

Sjuksköterskan Kelly Sites – som deltagit under 20 insatser i länder som Haiti, Filippinerna, Angola och Liberia – beskriver scener med patienter som inte kan prata och sjuksköterskor som har tejpat fast bibelverser på sina skyddsdräkter och läser upp dem för de svårt sjuka.

– Att göra en insats i USA känns rätt surrealistiskt. Det är en utmaning eftersom det vanligtvis är stabilt på hemmaplan. Så när vi mobiliserar åker vi bort till en katastrof. Det här är första gången som katastrofen är på hemmaplan, säger Kelly Sites till AP.

Samaritan's Purse Emergency Field Hospital är ett fältsjukhus med fem intensivvårdsplatser, avsett för katastroflägen. Det har nu satts upp i universitetssjukhusets parkeringsgarage i Jackson, Mississippi. Sjuksköterskan Kelly Sites berättar om rädslan hos covidpatienter hon arbetat med. Många som vårdas på sjukhusen har avstått från att vaccinera sig i tron att de inte ska drabbas.

Även i Kentucky larmar man om kristider. Nationalgardet, katastrofmyndigheten Fema och sjuksköterskestudenter har kallats in för att stötta på sjukhusen.

Delstaten med 4,3 miljoner invånare har 4 423 nya smittade varje dag enligt ett sjudagars rullande genomsnitt. Det är det högsta hittills i pandemin.

Dödstal och sjukhusinläggningar ökar också.

– Vår situation är förskräcklig, säger guvernören Andy Beshear i en tv-intervju enligt New York Times.

Han ligger just nu i strid med delstatskongressen som vill stoppa hans nödmandat att införa nya covidrestriktioner.

– När man är i krig kan man inte gråta om vad man kan och inte kan göra. Man måste göra sitt bästa varje dag eftersom det är en kamp på liv och död, säger guvernören.

Och strider av den typen utspelar sig över stora delar av USA.

För president Biden är den fjärde coronavågen en politisk mardröm. Folkets förtroende för hur han sköter pandemin har dykt i takt med att smittotalen ökar.

Han är pressad från bägge håll. Förenklat är han kritiserad från vänsterhåll i det egna partiet för att ha misslyckats med vaccinmålet och för att flera restriktioner tagits bort samtidigt som deltavarianten ändrat förutsättningarna.

Många är också arga internt i Demokraterna för att Vita huset låtit de federala arbetslöshetsbidragen löpa ut trots att ekonomin ännu inte återhämtat sig som förväntat.

Från högerhåll menar man att myndigheterna borde öppna upp landet och sluta med federala påbud från Washington.

Fruktar ny smittoökning

I några delstater som drabbats hårt av den fjärde vågen, bland annat Florida, ser man en ljusglimt efter att smittotalen minskat något de senaste dagarna.

Men många experter fruktar att smittan kommer ta ny fart under veckan efter långhelgen. I USA är det under måndagen Labour Day, en ledig dag som många amerikaner traditionellt använder för att resa och hälsa på släkt och vänner i andra delar av landet.

DAILY USA, corona och festen som kom av sig

Aftonbladet Daily med Emelie Svensson, korrespondent i USA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Mest unga och ovaccinerade som smittas

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

USA

Mississippi

Kentucky

Louisiana

Alabama

Covid-19