Talibanerna: Har tagit kontroll över Panjshirdalen

Publicerad 2021-09-06

Talibanerna säger sig ha tagit kontroll över Panjshirdalen, skriver AFP.

”Med denna seger har vårt land helt tagit sig ur krigets svårigheter”, säger talespersonen Zabihulla Mujahid i ett uttalande.

Uppgifterna är fejk och kampen om dalen fortsätter, säger motståndsrörelsen.

Panjshir har varit det sista området i Afghanistan som inte kontrolleras av talibanerna och den Nationella motståndsfrontens fäste.

Under måndagsmorgonen säger talibanerna att de tagit ”total kontroll” över provinsen.

”Med denna seger har vårt land helt tagit sig ur krigets svårheter och vårt folk kommer att få ett fredligt och lyckligt liv”, säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid i ett uttalande.

Bilder i sociala medier visar talibaner framför provinsguvernörens residens.

Redan under söndagen uppgav talibanerna att de tagit sig in provinshuvudstaden i Panjshir efter att ha intagit kringliggande distrikt.

Men motståndsrörelsen säger att kampen om Panjshir fortsätter, rapporterar AFP.

”Talibanernas utspel om ockupation av Panjshir är falskt. NRF:s styrkor är på plats på alla strategiska platser runtom i dalen för att fortsätta kampen”, skriver de på Twitter.

Ahmad Massoud, ledaren för motståndsrörelsen, sa tidigare under söndagen att han vill samtala med talibanerna om ett slut på striderna, rapporterar The Guardian.

Vill ha fred

Ledaren kom med uttalandet via gruppens Facebooksida under söndagen.

“För att nå en hållbar fred är NRF (National Resistance Front reds anm) redo att sluta strida, med villkoret att talibanerna också upphör med sina attacker mot Panjshir”, sa Ahmad Massoud.

Häftiga strider har rasat mellan de två sidorna de senaste dagarna efter att kampen om provinsen har identifierats.

Enligt rapporter ska Fahmi Dashti, talesperson för motståndsrörelsen och journalist, ha dött i striderna under söndagen.

Talibanerna har inte svarat på inbjudan till fredssamtal. Motståndsrörelsen har inte kommenterat talibanernas uppgifter ännu.

DAILY Nästa steg för Afghanistan

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikepolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Panjshirdalen.