Pandemipausen över: utsläppen åter på rekordnivå

Uppdaterad 2021-11-05 | Publicerad 2021-11-04

Coronapandemin gjorde att utsläppen från fossila bränslen sjönk på global nivå.

Nu visar ny forskning att coronaeffekten definitivt är över – utsläppen snabbt klättrat tillbaks till rekordnivåer.

– Det är förvånande att det kunde hända så fort, trots att ekonomin på global nivå inte återhämtat sig, säger Corinne Le Quéré, forskare vid University of East Anglia.

Följ ämnen

De globala fossilutsläppen skjuter just nu i höjden. Nya mätningar visar att de åter är uppe på rekordnivåerna som mättes innan coronapandemin.

Forskare bakom mätningarna menar att upptäckten borde funka som en ”väckarklocka” för de beslutsfattare som just nu deltar vid klimattoppmötet i Glasgow, rapporterar The Guardian.

Coronahack i ödesmättade kurvan

Utsläppen som driver på klimatkrisen nådde sina högsta nivåer 2019, innan coronapandemins nedstängningar gjorde att siffran sjönk med 5,4 %. Glädjen över den drastiska sänkningen blev dock kortvarig. Utsläppen från fossila bränslen har studsat tillbaks till rekordnivåer snabbare än forskarna väntat.

– Det är förvånande att det kunde hända så fort, trots att den globala ekonomin inte hunnit återhämtat sig. Samtidigt kan vi ännu inte se hur de beslut som fattas på Cop26 i Glasow kan komma att påverka, det kan förändra allt, säger Corinne Le Quéré, forskare vid University of East Anglia till The Guardian.

Även forskare vid Centrum för internationell klimatforskning i Oslo är förvånade över hur snabbt utsläppen åter hamnat på rekordnivåer.

– Många av oss förväntade sig en återhämtning utspridd över flera år, snarare än den stora smäll vi ser nu, säger Glen Peters.

En pandemi varje år för att nå utsläppsmålen

De 196 länder som just nu deltar vid klimatmötet Cop26 är hårt pressade att ge löften om åtgärder som innebär att länderna når ett nettonollutsläpp av koldioxid.

Forskare vid University of Exeter i Storbritannien menar att nettoutsläppsmålet kräver drastiska åtgärder. Vilket också förtydligas via pandemins effekter på utsläppen.

– För att uppnå nettonollutsläpp till år 2050 behöver vi minska utsläppen på samma sätt som under pandemin – varje år. Det visar vilken skala av åtgärder som faktiskt krävs och hur viktigt Cop26 faktiskt är, säger Pierre Friedlingstein, professor.

Följ ämnen i artikeln