Coronapandemin

Evelina, 34, bor på coronafria ön – fast i fyra månaders mörker

”Vi har en respirator så vi sitter i skiten om vi får corona”

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Evelina Nohr, 34, bor på Svalbard – en av få platser i världen dit coronaviruset inte nått.

Men pandemin har slagit hårt mot turistnäringen och gjort många arbetslösa. Och nu är de fast i fyra månader utan solljus.

– Jag brukar åka hem till Sverige för att få några veckors ljus men det går inte nu, säger hon.

Evelina Nohr, 34, flyttade till den norska ögruppen mitt emellan Nordpolen och Norge för sex år sedan. Sedan dess bor hon i Longyearbyn med sin sambo och två bonusbarn – och drygt 2 000 andra bofasta.

Hittills har ön inte haft ett enda coronafall, men pandemin har inte gått obemärkt förbi. I takt med att land efter land stängt ner och infört restriktioner är landets viktigaste inkomstkälla, turismen, i princip helt utslagen.

– Det är lite speciellt eftersom att vi känner inte av själva sjukdomen, men vi känner av de ekonomiska konsekvenserna. Det som driver Svalbard är turismen. Nu när folk inte kan resa har den stannat av och många här är utan jobb, berättar Evelina, när Aftonbladet når henne i sin hytte en bit utanför Longyearbyn.

Evelina Nohr, 34, flyttade till den norska ögruppen mitt emellan Nordpolen och Norge för sex år sedan. Sedan dess bor hon i Longyearbyn med sin sambo och två bonusbarn.
Just nu är det mörkertid på Svalbard, invånarna har ungefär fyra månader av totalt mörker framför sig.

Själv är hon permitterad från sitt jobb som receptionist på ett hotell.

– Sverige har ett avtal med Svalbard så jag har rätt till stöd, men många med andra nationaliteter har inte det. Folk kämpar för att klara sig och ingen vet hur framtiden ser ut, säger hon.

Finns en respirator på Svalbard

Trots att de inte haft ett enda coronafall på ön är oron för att få in viruset stor.

– Om vi skulle få in fall och de skulle bli kritiska sitter vi i skiten. Vi har en respirator och ett litet sjukhus här, säger hon.

Ibland kommer isbjörnar på besök i Longyearbyn.

Så trots att smittan inte finns på Svalbard har invånarna coronarestriktioner. Det är bara tillåtet att ses högst fem personer och alkoholservering är förbjuden efter midnatt. För att undvika barrundor och underlätta smittspårning får ställen inte släppa in folk efter klockan 22.

– Man märker att folk här tar ansvar och förstår hur allvarligt det är om vi får in corona, man hör inget om att det hålls hemmafester till exempel, säger Evelina.

Fyra månader av mörker

Tidigare i pandemin kunde de inte lämna ön, då man avrådde från icke-nödvändiga resor och personer utan norskt personnummer riskerade att inte få återvända. Nu går det, men då gäller hotellkarantän i tio dagar. Och det känns osäkert att åka hem med tanke på smittspridningen.

– Det är underförstått att man inte reser. Ingen vill vara den personen som tar in smittan.

Just nu är det mörkertid på Svalbard, invånarna har ungefär fyra månader av totalt mörker framför sig.

– Det är urmysigt och fint, men jag och många andra brukar resa till fastlandet för att få lite sol och dagsljus. I år kan vi inte göra det, säger Evelina.

– Det är också nu på lågsäsongen vi är sociala och träffar andra fastboende, men det kan vi inte nu på grund av restriktionerna.

Vad är tuffast för dig?

– För mig är det jobbigt att inte få resa hem, jag vill väldigt gärna hälsa på min mormor.

Jag måste fråga – går det isbjörnar på gatorna?

– Det har hänt, förra julen gick det en mitt byn.

 

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Vitamin kan ge skydd mot covid

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Svalbard

Norge

Covid-19

Turism