Börsen steg när Biden släpptes fram – då hyllade Trump sig själv

Publicerad 2020-11-25

Börsen slog rekord efter nyheten att Joe Bidens släpps fram till makten.

Då klev Donald Trump fram och tog åt sig äran för de stigande kurserna.

Han höll en rekordkort presskonferens i Vita huset och avslutade med orden:

– Jag vill gratulera folket i vår land, för det finns inget folk som ni. Tack så mycket, allihop.

Sent på måndagskvällen, svensk tid, kom vändningen. Joe Biden fick klartecken av en myndighet inom USA:s regering att påbörja maktövergången och Donald Trump twittrade att han står bakom beslutet.

Efter beskedet steg börsen i New York på tisdagen. Dow Jones slog rekord och gick för första gången över 30 000 punkter.

Donald Trump ägnade dagen åt den traditionella ceremonin inför thanksgiving då USA:s president benådar en kalkon.

Donald Trump, Melania Trump och en kalkon.

Han höll också en hastig sammankallad presskonferens i Vita huset. Den varade bara i 63 sekunder – kortast någonsin, enligt CNN:s Jim Acosta – och efteråt tog han inga frågor om han formellt tänkte erkänna sig besegrad.

Trump underskattade rekorden

I stället pratade Trump om börsen och tog åt sig äran för kursrallyt på Wall street.

– Det är åttonde gången i år och 48:e gången som vi har slagit rekord under Trump-administrationen, sa han.

Det var för all del ödmjukt i underkant, noterar Bloomberg. Ekonomisajten vet att berätta att börsrekordet i själva verket var det nionde i år och 117:e totalt under Trump.

Trump sa ingenting om den tillträdande presidenten Joe Biden.

Som president har han ofta använt börsen som en barometer över sin framgång. Under valrörelsen påstod han flera gånger att Joe Biden skulle få ekonomin att kollapsa.

– Om han blir vald kommer aktiemarknaden att krascha, sa Trump under den kaotiska slutdebatten mot Biden den 23 oktober.

Hälsade till folket

Framträdandet var Trumps blott femte sedan valnatten och det första efter att han godkänt att Bidens maktövergång inleds.

Han avslutade med en hälsning till massorna.

– Jag vill bara gratulera alla inom regeringen som har jobbat så här. Och viktigast av allt: Jag vill gratulera det amerikanska folket, för det finns inget folk som ni. Tack så mycket, allihop.

Sedan lämnade han podiet och i tv-sändningen hördes en närvarande reporter slänga ur sig orden: ”Well, det var konstigt som f-n”.

Samtidigt kom flera uppgifter under dagen om att Joe Bidens övertagande inletts i praktiken. Hans övergångsteam står nu i kontakt med alla federala myndigheter och Vita huset har godkänt att Biden ska få ta del av presidentens dagliga genomgång av topphemliga uppgifter kring rikets säkerhet, uppger CNN.