Överläkare: Svårt leverera på samma sätt

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2021-04-10

Bröstcancerpatienter brukar bli sjukskrivna, men socialminister Lena Hallengren siktar på att fortsätta arbeta heltid. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S) vill fortsätta jobba heltid under pågående cellgiftsbehandling.

Det är egentligen inte att rekommendera, enligt överläkare Henrik Lindman, som säger att det tar omkring ett år att komma tillbaka i full form.

Att arbeta medan man genomgår en cellgiftsbehandling är varken omöjligt eller helt negativt, berättar Henrik Lindman, som är överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och vice ordförande i Svenska bröstcancergruppen.

– Däremot kan man inte säga att heltidsarbete är att sträva efter eller rekommendera, säger han, men poängterar samtidigt att cellgifterna påverkar olika personer olika mycket.

– Vi brukar normalt sett sjukskriva alla patienter helt, just för att det är svårt att säga hur man kommer att må. Men många väljer ju att jobba ändå.

Rimligt med deltid

Statsråd har inte möjlighet att gå ned på deltid. En sjukskrivning måste vara 100 procent och Hallengren säger sig vilja fortsätta så länge det visar sig vara möjligt.

– Det är klart att hon inte kan leverera på samma sätt som tidigare. Jag kan mycket väl tänka mig att en person i det jobbet och med det uppdraget skulle kunna tjänstgöra någonstans mellan 50 och 75 procent, men det är min absoluta gissning, säger Henrik Lindman.

De första tre veckorna brukar ge en fingervisning om hur tung behandlingen blir för patienten.

"Närmaste halvåret"

En väldigt vanlig följd av cellgiftsbehandlingen, och den som märks mest av omgivningen, är att patienten tappar håret. Andra biverkningar av behandlingen kan vara kroppssmärtor, trötthet, infektionskänslighet och visst illamående, berättar Henrik Lindman.

Själva behandlingen pågår i regel i fyra månaders tid. Sedan kan den följas av strålbehandling.

– Man kan räkna med olika behandlingar det närmaste halvåret. Det tar säkert ett år innan man är tillbaka i gammal god form igen, det tar tid att repa sig, säger Lindman.

För Lena Hallengren är det viktigt att hålla sig frisk så att det inte blir avbrott i behandlingen. Det vore klokt att förlägga en större del av arbetet till hemmet, enligt överläkaren.

Blev jobbigt efteråt

Henrik Lindman berättar att han tidigare haft högt uppsatta och cancerdrabbade politiker som patienter.

– Jag vet att den ena personen arbetade heltid hela perioden, men då blev det lite jobbigt efteråt, för det är otroligt påfrestande för kropp och psyke att göra det, säger han.

– Jag rekommenderar att man ägnar tid åt sig själv, det kan man tycka att man är värd när man har en såpass svår sjukdom. Att väldigt många väljer att jobba parallellt med viktiga jobb, det kan jag också förstå. Det kan vara ett sätt att få bort tankarna.