Allt fler smittade i Skåne

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-10-21

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Coronaviruset sprider sig allt snabbare i Skåne – på bara en vecka har antalet positivt testade fall gått från 55 till 89 per dag. Den som bor under samma tak som en smittad har nu strikta förhållningsregler att följa.

– Du ska vara hemma från ditt arbete, undvika gå på fester och åka kollektivt, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne till TT.

Hushållskontakter, det vill säga de som delar boende med någon som är smittad, har sedan i torsdags fått förhållningsregler som ett försök att begränsa virusets framfart.

Kan bli fler restriktioner

Förhållningsreglerna gäller för den i gymnasieåldern och uppåt – inte skolbarn och förskolebarn. Även den som är frisk ska helt enkelt hålla sig hemma sju dagar från det att den smittade i hushållet provtagits, säger Eva Melander till TT.

– Du får gå ut och göra nödvändiga ärenden som symptomfri. Allt det andra är inte okej.

Ytterligare restriktioner, exempelvis inom kollektivtrafiken, är ännu inte aktuella i Skåne. Men läget kan ändras även där.

– Det kan bli olika åtgärder beroende på hur smittan utvecklar sig.

"Händer ute i samhället"

Det senaste dygnet har drygt 300 nya fall konstaterats i regionen. Sedan 2 mars har totalt 7438 fall rapporterats in – men än så länge intensivvårdas bara två skåningar för covid-19. Totalt har hittills 284 personer avlidit.

De bland 20-29 år står för en fjärdedel av andelen positiva fall. Majoriteten av de sjuka i Skåne har i dag milda symptom, men viruset förekommer överallt.

– Det är arbetsplatser, skolor – vi har sett smittspridning på större sammankomster som begravningar, fester, afterwork. Det är idrottsklubbar som hör av sig, säger Eva Melander och fortsätter:

– Det här händer nu ute i samhället.

Ta personligt ansvar

Arbeta hemifrån om det går och undvika kollektivtrafik när man kan – så lyder uppmaningen från Region Skåne.

– Alla måste ställa sig frågan: Vad kan jag göra? säger regiondirektör Alf Jönsson under en presskonferens i Malmö på onsdagen.

Han uppmanar nu alla att ta sitt personliga ansvar.

– Kan jag undvika att gå in i den fulla affären? Att gå på afterworken? Kan jag undvika 60-årskalaset?