Ny studie: Viruset kan överleva på mobilen – i en månad

Uppdaterad 2020-10-13 | Publicerad 2020-10-12

28 dagar.

Nej, det gäller inte den postapokalyptiska skräckfilmen, utan tiden som coronaviruset kan överleva på föremål, enligt en ny studie.

– Mobiltelefoner och bankomater kan utgöra en smittorisk, säger Trevor Drew, chef för Australiens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Men svenska professorn Agnes Wold är inte imponerad.

Frågan om hur stor risk det är att smittas med corona via ytor har stötts och blötts under pandemin. Vissa länder desinficerar hela gator och stränder – medan Sverige valt en annan hållning.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan viruset smitta via föremål och ytor, men risken bedöms betydligt mindre än att man blir smittad av andra människor.

Hur länge viruset kan ”överleva” på ytor, alltså hur länge det bedöms som aktivt och därmed smittsamt, finns det heller ännu inget entydigt svar på.

Men enligt en färsk labbstudie från Australien kan viruset, under ”ideala förhållanden” överleva och vara smittsamt i hela 28 dagar på släta ytor, som mobilskärmar och sedlar.

– Pekskärmsenheter som mobiltelefoner och bankomater är ytor som berörs mycket, och som kanske inte tvättas tillräckligt regelbundet och som kan utgöra en smittorisk, säger Trevor Drew, chef för Australiens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, om resultaten till ABC.

– Det är viktigt att veta hur länge viruset kan smitta, så vi vet hur ofta vi behöver desinficera saker och vilken typ av risk vanliga ytor utgör.

Men Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar att vi fortfarande inte behöver desinficera något annat än våra egna händer.

Enligt den nya studien kan viruset överleva i hela 28 dagar på mobilskärmar.

Måste peta sig ”energiskt” i näsan

Studien i ett laboratorium i Australien genomfördes i mörker och i 20 graders värme. Ju högre temperatur, desto kortare tid visade sig viruset smitta enligt forskarna.

– Det är inget nytt. Man vill ju veta hur viruset klarar sig under de förhållanden som råder på ett vanligt kontor eller i ett shoppingcentrum, där det ju inte är becksvart. Som misstänksam forskare undrar man varför man inte undersökt hur viruset påverkas av dagsljus, säger professor Wold.

Enligt Wold är det teoretiskt möjligt att få i sig virus via händerna om man till exempel kliar sig i ögonen. Kanske kan man också få in viruset till slemhinnorna i näsan genom att ”väldigt energiskt” peta sig långt in i näsan, säger hon.

Men att vi nu ska bli skraja för att peta på våra mobiler finns det dock ingen poäng med, enligt Wold. Corona smittar främst mellan människor.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Även om risken är liten att man infekteras av virus som man fått på händerna när man tagit i varukorgar i affären, är det en bra regel att man tvättar händerna med varmt vatten och tvål när man kommit hem, säger hon.

– Att gnida sig i ögonen, tugga på naglar eller peta näsan gör man ju oftare hemma i soffan än ute bland folk. Har man tvättat händerna innan så är det inget problem.

”Gör till och med jag”

Agnes Wold menar att det finns en problematik med de många studier som nu görs. Enligt henne finns en stor lucka när det kommer till studier av hur luftvägsinfektioner sprids, något som inte prioriterats de senaste decennierna. Därför blir förvirringen extra stor när vi får en pandemi av luftvägsvirus.

Men om man inte riktigt vet, är det inte bättre att ta det säkra före det osäkra?

– Jo, och det gör man genom att tvätta händerna. Normalt gör jag det bara när jag varit på toaletten, men nu tvättar till och med jag händerna när jag kommer hem. Och jag tänker genast sluta med när pandemin är över.

 

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen