Glädjebesked från regionerna – smittan minskar i samhället

Men fortsatt högt tryck på sjukvården i de flesta län

Publicerad 2021-06-02

I alla regioner minskar nu spridningen av coronaviruset – utom i en.

Norrbotten går delvis i motsatt riktning.

I takt med finare väder och att allt fler vaccineras märks nu skillnad ute i landets regioner.

I den samlade lägesbilden över coronasituationen, som sammanställs varje tisdag, framkommer att flera regioner nu börjar se en ljusning efter en mycket tuff vår.

Arkivbild. Iva på Södertälje sjukhus.

I Jämtlands län halverades antalet covidfall förra veckan jämfört med veckan innan. Totalt konstaterades 138 nya fall – länets lägsta siffra sedan början av november.

Även i Uppsala fortsätter smittspridningen att minska, och uppmäter de lägsta nivåerna sedan i oktober 2020.

Antalet patienter som behöver intensivvård har varit ungefär lika många under de senaste tre veckorna, uppger regionen.

Samtidigt är personalen är i stort behov av återhämtning, och att sommarbemanningen kommer att bli problematisk.

”Lugnare läge”

I Västra Götalands län är regionen på väg mot vad som beskrivs som ett ”lugnare läge” efter att antalet nya covidfall per vecka minskat stadigt den senaste månaden, liksom inneliggande patienter.

Dock är läget fortsatt ansträngt inom intensivvården.

Även i Dalarna är sjukvården fortsatt hårt belastad, trots att smittspridningen minskar. Operationer som inte är akuta skjuts upp då många intensivvårdsplatser är upptagna.

Gotlands län har halverat under förra veckan sin smittspridningen jämfört med veckan innan, liksom Örebro län, och för sjunde veckan i rad sjönk smittan i Södermanland.

I Kalmar län fortsätter covidfallen att minska, och den smitta som uppstår spåras till tydliga kluster, enligt länsstyrelsen.

Även i Kronobergs län har smittspridningen minskat kraftigt de senaste två veckorna, men är fortsatt på en hög nivå – framförallt i åldersgruppen 15-19 år.

Belastningen på intensivvården bedöms dock som måttlig och färre behöver sjukhusvård.

Följer scenario 0

I Västernorrlands län syns också den nedåtgående trenden gällande smittspridning och även antalet patienter på sjukhus samt inom intensivvården fortsätter minska.

I Skåne var 7-dagarsmedelvärdet den 25 maj var cirka 290 fall per dag, jämfört med 493 fall per dag veckan innan.

I Västmanlands län minskade smittspridningen för tredje veckan i rad, i alla kommuner och åldersgrupper, vilket följer Folkhälsomyndighetens scenario 0, trots att belastningen inom sjukvården är fortsatt relativt hög, men minskande.

Också i Värmlands län och Stockholms län minskar smittspridningen och färre patienter behöver sjukhusvård.

Men trots att smittan går ner i flertalet län så sticker Norrbottens län ut. Läget i regionen beskrivs fortsatt som allvarligt och regionala rekommendationer har införts.

Ökat kraftigt i Kiruna

Slutenvård är fortsatt hårt belastad, och 58 procent av patienterna är under 60 år. Bland dem finns väldigt unga personer, födda år 2000.

I Kiruna kommun har smittspridningen ökat mycket kraftigt de senaste veckorna, och den största spridningen sker bland personer i de övre tonåren.

Många kommuner rapporterar även att man framöver står inför en stor utmaning för att få invånarna att fortsätta hålla ut och efterleva råden och rekommendationerna.

Något som blir särskilt viktigt i takt med att allt fler verksamheter gradvis öppnas upp, vilket länsstyrelserna menar lätt kan tolkas som att faran är över.

PODD Vändningen?

Aftonbladet Daily med Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen