Tegnell om kritiken mot vaccinplanen: Öppna för diskussion

Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2021-01-02

Allt fler röster har höjts för att Sverige borde göra som grannländerna och låta vårdpersonal vaccineras innan äldre.

Nu svarar Anders Tegnell på kritiken mot Folkhälsomyndighetens vaccinationsplan.

– Vi har ett betydligt större problem med smittspridning på äldreboenden än flera andra länder, ett vaccin är det enda sättet att begränsa det.

Alla våra nordiska grannländer har ändrat sina vaccinationsplaner och nu ställt sin vårdpersonal först i kön till en covidspruta. Men den svenska Folkhälsomyndighetens plan att vaccinera landets 70-plussare först står fast.

Det här har kritiserats av bland andra Vårdförbundet i Skåne och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, som vill att även Sverige gör samma kursändring.

– Den strategi vi har är den som många länder började med. Sen har trycket på sjukvården varit stort så att många valt att göra omsvängningar. Vi är också öppna för det men då krävs det en större diskussion från sjukvården, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Har mer smitta på äldreboenden

Sverige har också haft större problem med mer smittspridning på äldreboenden än många andra länder.

– Där är vaccinet det enda sättet att begränsa det. De som löper stor risk för sjukdom och död bor på äldreboenden, säger han.

Prioriteringsordningen av vaccinet är en het fråga.

Att vaccinera de som står i frontlinjen i kampen mot coronapandemin handlar enligt förespråkarna om att se till att inte få in smittspridning bland sjukvårdspersonal och säkra vården.

Anders Tegnell har tidigare sagt att han bedömer risken för smittspridning i covidvården som rätt låg.

Hur kan risken bedömas som liten för dem som är på frontlinjen?

– Det är inte det som är huvudargumentet till vår prioritering. Det är de etiska grunden vi har för sjukvården och hur den ska bedrivas. Vi är öppna för en diskussion men då måste vi ha en bredare diskusson med sjukvården och regionerna om man ska sluta vaccinera på äldreboenden och i stället i vården, säger Anders Tegnell.

”Pandemilagen har inte jättestor betydelse”

Filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjo har tidigare sagt till Aftonbladet att han tror att det är symbolhandling från regeringen och Folkhälsomyndigheten att låta äldre, som drabbats hårt i pandemin, vaccinera sig först.

Det tillbakavisas av Anders Tegnell.

– Jag har svårt att se det som en symbolhandling om man kan rädda liv.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Under lördagens pressträff uttryckte Anders Tegnell en oro för att Europa, och Sverige, kan gå mot en ny våg. Den 8 januari ska riksdagen rösta om en ny pandemilag som ger regeringen större befogenheter att kunna stänga ner köpcentrum och reglera antalet personer i en butik, bland annat.

Den kommer inte att vara avgörande för pandemins utveckling, menar Tegnell.

– Det är nog inte säkert att den kommer att ha jättestor betydelse. Den kommer att vara bra, men den stora skillnaden får vi om man håller sig hemma när man är sjuk, tvättar händerna och jobba hemifrån.