Sida väljer Rissne framför Botkyrka

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-09-29

I januari 2018 presenterade Ebba Östlin (S), ordförande i Botkyrkas kommunstyrelse, och biståndsminister Isabella Lövin (MP) regeringens uppdrag att flytta verksamhet med 500 av biståndsmyndigheten Sidas anställda till kommunen. Nu väljer Sida Sundbyberg i stället. Arkivbild.

Det blev ingen flytt av biståndsorganet Sida och 500 anställda från Stockholms innerstad till Botkyrka, något som regeringen flaggade för 2018.

Sida väljer nu Rissne i Sundbyberg i stället.

Sida uppger i ett pressmeddelande att man har inlett förhandlingar med en hyresvärd om en flytt till i Rissne i Sundbybergs kommun nordväst om Stockholm.

"Det här kommer att spara pengar, i form av lägre kostnad per kvadratmeter och mindre lokaler, vilket ger mer pengar till bistånd för att utrota fattigdomen i världen", säger Marie Ottosson, överdirektör på Sida, i pressmeddelandet.

I januari för snart tre år sedan höll den dåvarande biståndsministern, Isabella Lövin (MP), en pressträff tillsammans med Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) i Botkyrka.

Botkyrka var uppdraget

Lövin gjorde klart att regeringen hade gett Sida uppdraget att utreda en flytt av en stor del av verksamheten till Botkyrka.

Sida fanns bland en rad av myndigheter som hade fått i uppdrag att söka lokaler utanför Stockholm för att minska hyreskostnaderna, öka statens närvaro i hela landet samt bidra med arbeten i socialt och ekonomiskt utsatta områden. Totalt handlade det om 2 000 arbetstillfällen och Sida-flytten var den enskilt största men också den kortaste, från Östermalm i Stockholm några mil söderut.

Ingen lokal

Men enligt myndigheten stod det snart klart att det inte gick att hitta någon lämplig lokal i Botkyrka. För att ha kunnat flytta dit hade Sida behövt bygga ett nytt kontor, och det bedömdes som ogenomförbart.

I juni i år fattade regeringen ett nytt beslut om Sidas omlokalisering och slopade kravet på att det skulle vara Botkyrka. Uppdraget blev i stället att flytta till en kommun i Stockholms län. Kraven att flytten ska bidra till socioekonomisk utveckling, ökad statlig närvaro utanför Stockholm samt hyreskostnader som hålls nere kvarstår.

Följ ämnen i artikeln