Svart textilfabrik i Malmö syr gardiner till myndigheter

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Papperslösa daglönare syr gardiner för 30 kronor svart i timmen i en fabrik i Malmö.

Bland kunderna finns både kommuner och myndigheter – inklusive skolor och ett lokalt skattekontor, avslöjar tidningen Arbetet.

Tidningen har spårat gardinerna genom att begära ut fakturor i form av allmän handling från köparna i stat och kommun. Där framgår uppgifter som är identiska med den information som hittats på travar med färdiga produkter, märkta med kundens namn, i samband med besök i fabrikslokalen i Malmö.

Polis, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och flera andra myndigheter har gjort återkommande kontroller i fabriken, i samband med arbetet att motverka den illegala ekonomin i staden.

Bland det man letar efter är bland annat illegala bostäder och fusk med livsmedel.

Det man – hittills – inte hittat i lokalen är de papperslösa som jobbar för slavlöner. Enligt tidningen beordras nämligen samtliga svartjobbare att lämna lokalen omedelbart via bakdörren om myndigheterna knackar på, en rutin som alla daglönare blir informerade om redan första dagen, uppger tidningen som talat med flera av de som jobbar i lokalen.

Besöken på platsen samordnas av Malmös miljöförvaltning. I den aktuella textilfabriken har man varit på inspektionsbesök vid mist fem tillfällen.

Arbetarna är daglönare som som tillverkar textilprodukter, bland annat gardiner. Daglönarna dyker upp utanför tidigt på morgonen, i hopp om att det ska finnas jobb. Något som meddelas först på plats.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: