Läkarens uppmaning till studenter: "Testa er”

Publicerad 2020-08-17

Känner du dig förkyld eller har andra symtom som tyder på covid-19?

Gå och testa dig!

Det uppmanar smittskyddsläkaren Johan Nöjd studenter i Uppsala län.

Antalet nya covid-fall har minskat i Uppsala under de senaste månaderna. Men nu när skolorna drar igång igen varnar Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala län, för att kurvan kan komma att förändras.

– Vi samarbetar med kommunerna och universiteten och de gör ett stort arbete för att förebygga trängsel och smittspridning. Men det är ändå ofrånkomligt att det finns en ökad risk när många som inte har träffats på länge möts på nytt. Därför gäller det nu att både elever och personal är på tårna när undervisningen sätter igång, säger han i ett pressmeddelande.

Riskerar att föra smittan vidare

Regionen Uppsala införde fri provtagning för pågående covid-19 i juni och han uppmanar alla med symtom att testa sig.

– De unga klarar oftast infektionen bra om de själva blir smittade, men de riskerar att föra den vidare till sin familj, till äldre och till andra riskgrupper, som kan bli svårt sjuka eller avlida om de får en covid-19-infektion. Och ingen vill ju vara orsaken till att det händer.

Smittskyddsläkaren påminner även om att Folkhälsomyndighetens rekommendationer fortfarande gäller. De som känner sig sjuka ska inte gå till skolan och de som kan ska undvika kollektivtrafiken och hålla distans. Och så gäller det fortfarande att tvätta händerna ofta och nysa i armvecken.

Följ ämnen i artikeln