Eva-Lott anmäler äldreboende: Pappa kvävdes ihjäl

Läkarlarm om coronavården: Morfin slår ut andningen

Publicerad 2020-07-01

Flera läkare har slagit larm om hur smittade personer på äldreboenden alltför lättvindligt får palliativ behandling med morfin som gör att andningen slås ut.

En av dem som vårdats med morfin var Lennart Nyström på ett äldreboende i Solna:

– Pappa låg med dödsångest i flera dagar och kvävdes långsamt ihjäl, berättar dottern Eva-Lott Eriksson.

Solna kommun är en av de kommuner som inte lämnar ut antalet avlidna per äldreboende i Aftonbladets kartläggning.

Kommunen uppger att de inte “har” uppgifterna.

Samtidigt ligger Berga - ett av landet hårdast drabbade äldreboenden - i Solna.

Anmäler boendet

Enligt Sakarias Mårdh, som är VD för koncernen som äger boendet, har 23 personer med konstaterad covid-19 avlidit på Berga under pandemin.

En av dem är den före detta konditorn Lennart Nyström och nu har hans dotter Eva-Lott Eriksson anmält Berga till Inspektionen för vård och omsorg.

Eva-Lott Eriksson har nu anmält äldreboendet där hennes pappa dog

Andnöd i flera dagar

Anmälan gäller bland annat att hennes pappa aldrig fördes till sjukhus - trots flera dagar med andnöd vilket framgår av hans journal, som Aftonbladet tagit del av:

14 mars, sjuksköterska antecknar 02:50:

“Svårt att andas”

16 mars, sjuksköterska antecknar 04.50:

“Svårt att andas”

16 mars, läkare antecknar 9.37:

“Sedan två dagar tillbaka har patienten haft svårt med andningen och har haft hosta av och till.”

“Bedöms som försämrad hjärtsvikt.”

“Vid hembesöket diskuteras beslut om ej HLR med patienten och han är införstådd med att ta ett sådant beslut. Beslutet tas.”

16 mars, sjuksköterska antecknar 20:43:

“Varning. På väg att skölja munnen med rengöringsmedel som stod på hans handfat. Se till att vätskor som inte ska drickas inte står så att boende kommer åt dem.”

19 mars, sjuksköterska antecknar 14:42:

“Lennart mår inte så bra, har andfådd och han är svag”

19 mars, sjuksköterska antecknar 15:47:

“Coronaprov tas kl 16”

20 mars, sjuksköterska antecknar 11:50:

“Okontaktbar och går ej att väcka”

20 mars, läkare antecknar 13.16:

“Svar på provet covid-19 är positivt.”

20 mars, läkare antecknar 17.59:

“Pat avliden kl 17.25”

Lennart Nyström kvävdes ihjäl på äldreboendet, enligt dottern.

Mycket upprörd

Eva-Lott Eriksson tycker formuleringen i journalen om att hennes pappa skulle ha avsagt sig HLR, hjärt- och lungräddning, är märklig:

– Pappa var dement, han var inte i stånd att själv fatta sådan beslut.

Eva-Lott Erikssons bror, Ulf Nyström är också mycket upprörd:

– De ringde mig från boendet två dagar innan pappa dog och sa att han hade jätteproblem med andningen och att han rosslade, men att de skulle försöka få tag på chefssjuksköterskan.

”Blev chockad”

– Senare ringde de mig igen och frågade om jag kunde åka till akuten med pappa.

Ulf Nyström tillhör en riskgrupp och avråddes av andra att åka till äldreboendet:

– Jag blev chockad över samtalet och sa att det är ju ni som ska vårda honom och ring efter en ambulans.

Men det gjordes aldrig.

”Kvävdes till döds”

– Pappa låg och kvävdes till döds. Vården där var under all kritik, säger Ulf Nyström.

Eva-Lott Eriksson berättar att hennes pappa ringde henne två dagar innan han dog och sa att han inte kunde andas, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

– Jag ringde till avdelningen och pratade med personalen och sa att pappa inte fick någon luft. “Du kan var helt lugn vi tar honom till till Danderyd”, sa de. Men det gjorde de inte. Han fick ligga med dödsångest i flera dagar utan syrgas.

Berga Vård & Omsorgsboende

Skulle vårdas på boendet

Så här skriver äldreboendet efter dödsfallet till Eva-Lott Eriksson:

“Direktiven från Region Stockholm och landsting var vid den tidpunkten att i största möjliga mån skulle de boende vårdas kvar på sina äldreboenden. Både för att det blir lugnast för den boende samt för att avlasta sjukhusen.”

Samma dag som hennes pappa dog satt Eva-Lott Eriksson vid hans säng på äldreboendet. Trots att pappan hade covid-19 uppger hon att hon inte fick något skydd:

Inget skydd

– Det fanns inte munskydd till personalen. Den enda som hade visir var sköterskan som kom två timmar innan han avled och gav honom två sprutor i magen innan han blev medvetslös.

När dottern frågade verksamhetschefen vad Lennart Nyström hade fått för läkemedel innan han dog, svarade chefen i ett mejl:

“Det vi kan se i narkotikajournalen har tjänstgörande sjuksköterska tagit ut 1 st ampull Midazolam samt 1 st. ampull Morfin den 20 mars 2020.”

Slagit larm

Flera läkare har tidigare slagit larm om situationen på äldreboenden i en debattartikel i Läkartidningen.

Enligt textförfattarna saknas det läkare med erfarenhet av äldresjukvård.

Samtidigt uppger de att palliativ vård, som normalt ges endast när allt hopp om överlevnad är ute, även börjat omfatta äldre med misstänkt corona.

En av artikelförfattarna, Anna Hammarström, vill inte uttala sig om enskilda fall - men säger rent generellt att alla beslut om palliativa behandlingar bör tas i lugnt skede, med läkare på plats tillsammans med patienten och patientens anhöriga.

Överlever inte

– Om man ger morfin och starka smärtstillande medel till en sängliggande person som redan har en otillräcklig andning och en lunginflammation, det tar ju bort deras möjligheter att överleva infektionen.

– Detta vet alla och det är ju också syftet med morfinet, att hjälpa personen att dö utan ångest. Problemet är om beslutet att ge upp fattas över huvudet på patienten, trots att det kanske fanns möjligheter till återhämtning om man hade valt en annan behandling.

”För gamla”

Enligt Anna Hammarström sker många av de här bedömningarna om att ge upp försöken till bot och istället ge palliativ vård per telefon - och inte vid direkta möten mellan patienten och läkaren.

– Socialstyrelsen har skickat ut instruktioner som läkarna har uppfattat som att de inte ska åka till boendena. Samtidigt har Socialstyrelsen skickat ut instruktioner om hur man behandlar palliativt för covid-19 och sen så har det blivit så att man säger ”nej de här är för gamla, dem ska vi inte skicka in till sjukhus, akutvården är överbelastad”.

Få till sjukhus

Sakarias Mårdh, vd för koncernen som äger Berga, vill inte kommentera fallet med Lennart Nyström, men uppger att är det endast ett fåtal patienter som skickats till sjukhus.

Mårdh svarar inte på frågan om hur många av de som avlidit med covid-19 som ordinerats palliativ vård av läkare över telefon.

’“Det är läkarorganisationen som beslutar om palliativ vård. Under pandemin har det skett färre fysiska besök av läkare än tidigare”, skriver han i ett mejl.

Kommenterar inte

Företaget Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på nästan hälften av äldreboendena i Region Stockholm, däribland Berga.

De vill inte heller kommentera det enskilda fallet utan skriver i en kommentar att de följer Socialstyrelsen och Region Stockholms riktlinjer.

“Att inleda palliativ vård innebär inte att man ger morfin, midazolam eller andra läkemedel enligt något fastställt schema utan det är en vårdinriktning där symtomlindring är huvudmålet och där dessa läkemedel enbart ges om patienten har smärta, ångest eller andra besvärande symtom”.

”Avlider inom ett år”

Familjeläkarna skriver även:

“De som bor och vårdas på äldreboende idag tillhör de absolut sjukaste och sköraste individerna i samhället där hälften av alla avlider inom ett år efter inflytt på grund av just svår obotlig sjukdom såsom exempelvis hjärtsjukdom, cancersjukdom och kognitiv sjukdom (demens) eller oftast en kombination av flera sjukdomar”.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN