Klimatlarmet: Ödesgränsen kan sprängas – inom fem år

Uppdaterad 2020-07-11 | Publicerad 2020-07-10

Världen får inte bli mer än 1,5 grader varmare.

Men det målet kan i värsta fall klivas över redan inom fem år, visar ny forskning.

Nu slår FN larm.

En ny långtidsprognos från Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office slår fast att de globala temperaturerna kommer vara över en grad varmare än under förindustriell tid de närmsta fyra åren, skriver The Guardian.

Studien förutspår också att uppvärmningen kommer vara som störst i Arktis.

Dessutom finns det en tjugoprocentig risk att den globala temperaturen stigit med över 1,5 grader inom kommande fem åren, enligt FN:s Meteorologiska världsorganisation, WMO.

Enligt överenskommelsen mellan länderna ska den globala uppvärmningen hållas under 2 graders ökning – men helst under 1,5 grader.

– Studien visar, med hög nivå av vetenskaplig tillförlitlighet, den enorma utmaningen med att leva upp till överenskommelsen i Parisavtalet, säger Petterie Taalas, generalsekreterare på FN:s organ för meteorologi som genomfört studien tillsammans med Met Office.

 Observerade och förutspådda förändringar i årlig global medeltemperatur.  Den svarta kurvan visar observerade förändringar, det blå visar väntad förändring de kommande fem åren.

Corona hjälper inte

Experterna framhåller att även om temperaturen ännu ligger på acceptabel nivå enligt avtalet, visar studierna hur nära gränsen världen faktiskt är.

Prognosen bygger på data från Storbritannien och nio andra länder, däribland Kina, USA och Australien.

Den globala temperaturen har redan nått värmerekord de senaste fem åren. Professor Taalas understryker att årets minskade utsläpp på grund av corona inte räcker till någon märkbar nedgång av växthusgaser.

– Medan covid-19 har orsakat en allvarlig kris för hälsa och ekonomi internationellt, så kommer underlåtenhet att tackla klimatförändringarna hota mänskligheten, ekosystem och ekonomier för århundranden framöver, säger han till The Guardian och fortsätter:

– Regeringar bör nu använda möjligheten att genomföra klimatåtgärder som en del av återhämtningsprogrammen och se till att vi kommer tillbaka i bättre skick.