Handgemäng i Hongkongparlament

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-05-08

Slagsmål och munhuggeri i Hongkongs lagstiftande församling.

Ledamöter i Hongkongs lagstiftande församling har rykt ihop i kammaren, sedan en konflikt om ordförandeposten i ett utskott gått överstyr. Prodemokrater och Pekingtrogna knuffade och skrek åt varandra innan de skildes åt av vakter, som kastade ut en Pekingvänlig ledamot sedan personen i fråga spontant försökt ta över ett möte i strid med protokollet. Även prodemokrater kastades ut.

Oenigheten gäller kontrollen över det utskott som ansvarar för att bereda lagförslag innan de läggs fram för omröstning. Arbetet i den lagstiftande församlingen beskrivs som riggat till Kinas fördel, och tillsättandet av ordförandeposten är ett av få vapen som står till buds för de prodemokratiska krafterna.

De senaste månaderna har prodemokratiska ledamöter försökt stoppa en omstridd lag som skulle göra det förbjudet att uttrycka missaktning mot Kinas nationalsång.

Den delvis självstyrande regionen Hongkong har kontrollerats av Kina sedan 1997, då Storbritannien drog sig tillbaka efter över 150 års överhöghet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln