Och sen då? Toppmöte om livet efter krisen

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-03-25

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel vid ett tidigare videotoppmöte med EU-ländernas stats- och regeringschefer. Arkivfoto.

Mitt under pågående coronakris ska Europas ledare peka ut vägen mot återhämtning.

Bättre gemensam krishantering står på önskelistan inför framtiden.

Coronasmittan har redan medfört två extrainsatta videotoppmöten för statsminister Stefan Löfven (S) och de andra stats- och regeringscheferna i EU.

Nu kommer ett tredje, när torsdagens ordinarie EU-toppmöte förvandlats till ännu en sittning framför webbkamerorna.

Coronaläget är givet huvudämne, där ledarna än en gång väntas lova att inte hindra viktiga transporter och inte tjuvhålla på utrustning.

Dra lärdom

Men man tittar också framåt.

"Vi måste börja förbereda nödvändiga åtgärder för att våra samhällen ska kunna fungera normalt igen och för en hållbar tillväxt, där vi drar lärdom av krisen", heter det i ett utkast till gemensamt mötesuttalande, som läckt ut på förhand.

EU-kommissionen väntas därför få i uppdrag att ta fram en "handlingsplan för återhämtning". Rakt ut önskas också en bättre gemensam krisledning.

"Det är dags att dra igång ett mer ambitiöst och omfattande krishanteringssystem inom EU, inklusive exempelvis en ordentlig Europeisk krishanteringscentral", heter det i utkastet inför toppmötet.

Rösta via e-post

Parallellt med toppmötet samlas också EU-parlamentet på torsdagen. För att driva igenom några av de snabbåtgärder som EU-kommissionen lagt fram – bland annat om stödpengar till hälsovård och småföretag – måste ett antal omröstningar genomföras, trots att merparten av parlamentsledamöterna befinner sig i sina hemländer.

Lösningen blir en unik röstning via e-post, där röstsedlar ska skrivas ut och scannas in och sedan granskas för hand.

– I denna nödsituation måste vi använda alla de medel vi har tillgängliga, säger talman David Sassoli i ett uttalande.

Nya lösningar

Coronakrisen har vänt upp och ned på hela EU-samarbetet. Parlamentet är inte ensamt om att ha tvingats till helt nya lösningar för att kunna ta beslut, när politiker och tjänstemän av smittoskäl inte kan mötas på samma sätt som tidigare.

I ministerrådet är alla möten just nu informella på distans, varpå formella beslut sedan fattas med hjälp av skriftliga procedurer och ländernas ambassadörer på plats i Bryssel.

Både bra och dåligt.

– Det går inte att ersätta de personliga mötena. Det blir ju inte samma konfidentialitet när man sitter med 27 olika kameror i 27 olika länder, konstaterar EU-minister Hans Dahlgren (S).

– Men det är klart att det är en otrolig tillgång i den situation vi har. Tänk om vi inte hade det här och vi skulle sitta var och en i sitt land och fundera själv på hur vi skulle lösa det? En kris som den här ropar ju på mer EU – och då försöker vi göra så gott vi kan, säger Dahlgren.


Fakta: Coronasmittan i EU

Så här såg läget ut i de mest coronadrabbade länderna i EU vid lunchtid på onsdagen:

Landantal fallantal döda
Italien69 1766 820
Spanien47 6103 434
Frankrike22 3041 100
Nederländerna5 560276
Belgien4 937178
Tyskland34 009172
Sverige2 30040
Portugal2 36233
Danmark1 71532
Österrike5 49430

Källa: Politico Europa, Johns Hopkins University.