Flera drunkningsolyckor i högsommarvärmen

Av: TT

Publicerad:
Heta dagar är det frestande att söka svalka i vattnet. Men det gäller att tänka på säkerheten, påminner Svenska Livräddningssällskapet. Arkivbild.
Foto: Marianne Løvland/ NTB Scanpix/TT
Heta dagar är det frestande att söka svalka i vattnet. Men det gäller att tänka på säkerheten, påminner Svenska Livräddningssällskapet. Arkivbild.

Det heta sommarvädret har fått svenskarna att söka sig till vatten.

En rad drunkningstillbud har inträffat under helgen, flera av dem med dödlig utgång.

Ju varmare det blir, desto mer ökar risken för drunkningsolyckor. Värmeböljan som dragit in över landet märks tydligt. Flera svåra drunkningstillbud har inträffat de senaste dagarna.

– Nu kommer högsommarvärmen och man söker sig till friluftbaden. Man behöver svalka sig, säger Mikael Olausson vid Svenska Livräddningssällskapet.

– Men vi anser att man måste tänka till när man går och badar. Riskmedvetandet är kanske inte så stort som vi hoppats på. Det förekommer olyckor hela tiden och vi vet att många av dem går att förebygga.

Armlängds avstånd

Mikael Olausson säger att det är viktigt att bada tillsammans och att inte släppa icke simkunniga längre bort än en armlängds avstånd.

– Testa din simkunnighet. Vet du att du inte kan eller är osäker på om du kan simma 200 meter, håll dig på vatten där du bottnar, säger han.

Under helgen har flera personer omkommit i drunkningsolyckor.

På söndagsmorgonen hittades en man livlös i vattnet vid en badplats i Karlsborg. Hjärt- och lungräddning sattes in, men hans liv gick inte att rädda. Senare under dagen omkom en kvinna i Ljungdalen i Bergs kommun.

Oklara skador

I lördags omkom en man i en drunkningsolycka i närheten av Ystads camping. Han fördes till sjukhus, men avled av sina skador.

På fredagen omkom en kvinna i en sjö utanför Växjö. Samma dag försvann även en man i vattnet i en sjö vid Taberg söder om Jönköping. På söndagen hade mannens kropp ännu inte hittats.

Under helgen har även flera tillbud inträffat där det inte är känt vilka skador som de drabbade har fått.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN