Över 1 400 coronadöda i Iran – vädjar till USA

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Irans ayatolla Ali Khamenei höll ett nyårstal med viss optimism. Här poserar han för ett porträttfoto inför talet, på en bild som offentliggjorts av hans kansli.
Foto: AP/TT
Irans ayatolla Ali Khamenei höll ett nyårstal med viss optimism. Här poserar han för ett porträttfoto inför talet, på en bild som offentliggjorts av hans kansli.

Antalet människor som har avlidit i Iran på grund av coronaviruset överstiger nu 1 400.

President Hassan Rohani vädjar till USA att dra tillbaka de ekonomiska sanktionerna som tynger landet.

Antalet bekräftat smittade personer närmar sig samtidigt 20 000, meddelar myndigheterna.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hyllar befolkningens "överväldigande uppoffringar" i ett tv-sänt tal vid starten för firandet av det persiska nyåret, noruz.

– Dessa umbäranden gjordes av vårdorganisationer, läkare, sköterskor, assistenter, chefer och personalen som arbetar på sjukhus, säger Khamenei.

Smittan har lagt sordin på firandet av noruz, i och med att miljontals iranier fått påbud om att stanna hemma.

Sanktioner i fokus

Ayatollan säger att 2019 var ett svårt år som började med svåra översvämningar och avslutades med virusutbrottet. Han vill kalla 2020 för året då Iran "ökar produktionen".

Att landet tyngs av amerikanska sanktioner lyfter han också i närmast positivt ljus:

– Iran drog nytta av USA:s sanktioner. Det gjorde oss självförsörjande på många områden.

Presidenten Hassan Rohani går tvärtom ut och vädjar om att USA ska dra tillbaka sanktionerna, under rådande omständigheter.

"Den amerikanska regeringens sanktioner har lett till att många iranier fått sämre hälsa och förlorat arbeten och inkomst", lyder ett meddelande från Rohani som publiceras av Irans statliga medier.

"Nu är det dags för det amerikanska folket att ropa högt till den amerikanska regeringen för att kräva ett svar. . . och inte låta den amerikanska historien svärtas ned ytterligare."

I detta får han stöd från Pakistan. Grannlandets premiärminister Imran Khan uppmanar de länder som har sanktioner mot Iran att lyfta dem och kallar det "orättvist" sett till vad Iran går igenom.

Rymmer inför amnesti

Tidigare i veckan utropade ayatolla Khamenei att 10 000 fångar skulle benådas i en stor nyårsamnesti – bland dem politiska fångar.

23 personer har likväl valt att rymma från ett fängelse i västra Iran, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna. Nyhetsbyrån förnekar samtidigt att fångvakter skjutit flera fångar i samband med rymningen, vilket lyfts fram av flera oppositionella grupper.

Publicerad:

LÄS VIDARE