Fritt fram för Sverigeresor – nu lyfts restriktionerna

Chatta: Vart vill du åka på Sverigesemester?

Publicerad 2020-06-13

Äntligen!

Från och med i dag kan ressugna, symtomfria svenskar röra sig fritt i Sverige.

– Ser vi en utveckling med en ökad smittspridning får vi förstås ta ställning till åtgärder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Från och med nu kan vi resa fritt inom Sverige – så länge vi är symptomfria och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Vart åker du i sommar?

Denna chatt är stängd.

  • Niklas Ornerud
    13 juni 2020

    Härligt att läsa att så många av er har sköna sommarplaner här på hemmaplan. Nu stänger vi chatten för den här gången och önskar en trevlig sommarkväll. Ni är bäst ❤️❤️❤️!

  • 13 juni 2020

    Som alltid ska vi tillbringa semestern på vårt lantställe. Finns inget bättre än Sverige på sommaren!

    Månkan
  • 13 juni 2020

    Vi åker upp till Småland som vi brukar till stugan på landet, Vi håller oss borta från folk och njuter av semestern. Vid minsta symtom så stannar vi hemma.

    emma
  • 13 juni 2020

    Här på Majåker i Lidköping☀️

    Susanne
  • 13 juni 2020

    Ingensemester i år. Jobbarpå en covid-19 avdelning.

    Lizzy

Många svenskar hade nog dystert skruvat ner förhoppningarna om inrikes semesterresor i sommar. Men 4 juni kom det positiva beskedet från Folkhälsomyndigheten: Från och med 13 juni finns inte längre någon avrådan från "icke nödvändiga" resor inom landet.

Detta dock med brasklappen att du är symtomfri och följer Folkhälsomyndighetens råd. Att hålla god distans på krogar, stränder och i andra situationer där människor trängs gäller fortfarande.

– Det viktigaste att tänka på nu är att de grundläggande råden ligger fast. Skillnaden nu är att vi öppnar för att man kan resa mer, men då är det viktigt att man reser på att ansvarsfullt sätt, ser till att man inte tar risker, inte skapar för mycket nya kontakter, inte kommer för nära folk eller besöker sina äldre på ett sätt som skapar smittspridning, säger Anders Tegnell

Beskedet har redan gett en skjuts åt resandet med såväl tåg som färja.

SJ har noterat en ökad efterfrågan på biljetter sedan förra veckan. Från och med 22 juni ökar SJ antalet resor gradvis fram till början av juli för att slutligen landa på omkring 70 procent av normal trafik under resten av sommaren.

De senaste månaderna har SJ begränsat utbuden på biljetter på snabbtågen och restriktionerna väntas fortsätta juni månad ut.