Torypartiet mot klar majoritet – och brexit

Martin Mederyd Hårdh/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-12-13 | Publicerad 2019-12-12

Konservativa partiet växer stort och säkrar en klar majoritet i det brittiska valet, enligt vallokalsundersökningarna.

Boris Johnson får i så fall klart stöd för sin plan att driva igenom brexit redan nästa månad.

Labourpartiet ser ut att rasa rejält.

Regeringspartiet beräknas ta ett rejält kliv och vinna 368 mandat – 51 fler än i valet för två år sedan, enligt den största vallokalsundersökningen från etermediebolagen BBC, Sky och ITV.

Det så kallade Torypartiet tycks därmed få en klar majoritet, om vallokalsundersökningarna har tillnärmelsevis rätt. 326 mandat krävs för en majoritet i det brittiska parlamentet.

I ett mejl till sina partikamrater skriver Boris Johnson att han hoppas att de firar i natt.

Mandat för ordnat utträde

Premiärminister Boris Johnson utlyste nyvalet i oktober, sedan parlamentet satt käppar i hjulet för hans plan att skynda igenom landets utträde ur Europeiska unionen. Hans mål var att säkra ett tillräckligt mandat för att kunna driva igenom brexit nu i januari.

– Det första som händer är att själva utträdesavtalet utan några problem kommer gå igenom, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier och expert på brittisk politik, till TT.

Han understryker att vallokalsundersökningen inte är det slutgiltiga valresultatet, men säger att det innebär en överraskande stor seger för Torypartiet om det står sig.

– Det är en stark majoritet för den inriktning på politiken som Boris Johnson står för, och ger regeringen handlingsutrymme i meningen att den inte behöver blidka alla delar ens av det egna partiet för att kunna bedriva de brexitförhandlingar som man vill. Här ges utrymme för Johnson att kunna föra dem på det sätt som regeringen anser lämpligt, säger von Sydow.

Resultatet ger Storbritannien och EU en möjlighet att gå vidare, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S), i samband med EU:s pågående toppmöte i Bryssel.

– Nu får vi ju äntligen möjlighet att börja diskutera, dels den nya relationen med Storbritannien – att förhandla om frihandelsavtal och fiskeavtal och säkerhetsarrangemang – men också starta fullt ut att genomföra vår egen strategiska dagordning och inte bara prata om brexit varje toppmöte, säger Dahlgren i till TT.

Labour väntar till i morgon

Det största oppositionspartiet, Labour, beräknas göra ett djupdyk och tappa ännu fler mandat än Torypartiet vinner. Enligt vallokalsundersökningarna får de 191 mandat, vilket skulle innebära att de tappar hela 71.

John McDonnell, Labours kandidat till finansministerposten, får frågan av BBC om ett sådant resultat innebär att han och partiledaren Jeremy Corbyn behöver kliva ned från sina poster. Han svarar att partiledningen får ta ställning till ett slutgiltigt resultat.

– Vi kommer att se resultaten i morgon bitti och då kommer beslut fattas, det kommer det säkerligen, säger han till BBC.

Göran von Sydow säger att siffrorna i vallokalsundersökningen skulle innebära ett historiskt dåligt valresultat för Labour och leda till interna diskussioner inom oppositionspartiet: dels om det gått för långt till vänster rent ideologiskt, dels om det begått ett taktiskt misstag genom att inte ta en tydligare ställning i brexitfrågan.

– Man får gå tillbaka till början av 1980-talet för att se ett liknande dåligt resultat för Labour. Och i och med att Corbyn redan har varit så ifrågasatt i partiet, så kan jag inte annat än tänka mig att det kommer att resas krav på att han avgår, säger statsvetaren von Sydow till TT.

Det skotska nationalistpartiet SNP beräknas också bli större och klättra med 20 mandat, till 55.

Pundet rusar

Pundet steg med omkring 1,6 procent mot euron och 2 procent mot dollarn sedan vallokalsundersökningen blev känd, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Storbritannien har tampats med politiska dödlägen sedan Theresa May utlöste ett liknande nyval 2017, i hopp om att stärka sitt förhandlingsmandat kring brexit. I stället förlorade Konservativa partiet överraskande sin majoritet och det tvingades söka stöd hos det nordirländska unionistpartiet DUP.

Mandaten i parlamentet bygger på segrar i enskilda valkretsar. Vallokalsundersökningarna visar således inte exakt hur stort väljarstöd partierna har.

Vallokalsundersökningarna har haft blandade framgångar i de senaste valen i Storbritannien. De senaste åren har de varit träffsäkra, eller skilt sig från resultatet med några enstaka procentenheter, men 2015 gjordes en felberäkning av Torypartiets mandat.

Rösterna räknas just nu och resultaten börjar tillkännages från och med midnatt, svensk tid.