Cissi Wallin om nya sajten: Kommer säkert bli ett jävla liv

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Cissi Wallin startar en feministisk sajt efter MeToo – för att granska makten och ge kvinnor en röst. Ett alternativ till konventionell media som hon tycker misslyckats.

– Det kommer säkert bli ett jävla liv, säger hon.

Det var i oktober 2017 som medieprofilen Cissi Wallin, 34, publicerade inlägget på Instagram som blev startskottet för MeToo-rörelsen i Sverige.

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Cissi Wallin .

I inlägget uppgav hon att medieprofilen och Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen drogat och våldtagit henne efter en utekväll 2006.  Förundersökningen lades ner i brist på bevis 2011.

I dag, drygt ett och ett halvt år senare, pågår en rättsprocess där hon riskerar att åtalas för förtal.

Nu lanserar Cissi Wallin, tillsammans med tre andra kvinnor, Kajjan Andersson, Elin Beijer och Hanna Bergwall, sajten Gardet. En feministisk sajt som ska vara opinionsbildande, granskande och ge kvinnor en plattform ”som inte tidigare har funnits”. De kan också komma att namnge dömda förövare.

– Traditionell media skyddar förövare och vi kommer vara modiga i våra publicistiska beslut när det finns skäl. Det kommer säkert bli ett jävla liv. Extremt få män blev outade i MeToo, bara en handfull mediemän som blev utköpta med miljonbelopp för att de namngavs, säger Cissi Wallin.

”Besvärlig och bråkiga”

Sajten, som lanserades på onsdagsförmiddagen, beskriver Cissi Wallin som en megafon som inte kommer att tystas.

– Vi kommer att dyka upp med en kamera på obekväma ställen, vi kommer att vara besvärliga bråkiga kvinnor för att det behövs. Kvinnor utsätts hela tiden för häxbränning och mobbar, vårt brott är att vi berättar om saker vi varit med om. Det är superläskigt och på det spåret tycker jag som aktivist att vi måste fortsätta. 

Sajten handlar om mer än MeToo, säger hon:

– Jag hoppas att Gardet är en av de första sajterna som framför allt svenska kvinnor går in på i mobilen på morgonen. Vi kommer kommentera aktuella händelser som exempelvis aborträtten. Jag har försökt stå upp för vad jag tycker är viktigt och det har slutat med att jag förlorat i princip alla mina jobb. Jag blir ett problem för att jag är för kontroversiell, för obekväm.

Har det varit värt det?

– Absolut.

Publicerad:

LÄS VIDARE