SD-förslag om bygglovsfritt Sverigehus: Traditionell svensk stil

Åkesson: Ska inte hänvisas till betonglåda

Publicerad 2022-09-02

Bygg ett Sverigehus – ett trähus i traditionell svensk stil – så slipper du bygglov.

Det är ett av förslagen som Sverigedemokraterna lanserar för att fler svenskar ska få bo i hus och äga sitt eget hem.

”Ingen grupp i vårt land ska hänvisas till boende i en förfallen betonglåda i något miljonprogramsområde”, skriver Jimmie Åkesson i en debattartikel.

Sverigedemokraterna lade fram sina förslag för ökat bostadsbyggande under fredagen.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Jimmie Åkesson och partiets bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson att man vill förenkla byggandet av småhus så att fler svenskar ska kunna äga sitt eget hus.

Partiet lanserar Sverigehuset, ett småhus i trä som ska kunna byggas utan bygglov. Debattartikeln är bildsatt med ett rött hus med vita knutar och en svensk flagga hissad.

”Ett nationellt typgodkänt småhus i trä i traditionell svensk byggnadsstil kommer vara något av ett föregångshus”, skriver partiföreträdarna i debattartikeln.

Det här skulle snabba på byggprocessen, öka incitament för bostadsbyggande och leda till ökad konkurrens och sänkta priser, enligt partiet.

Om man bygger ett trähus i traditionell svensk stil förslår SD att man inte ska behöva bygglov. Bilden är en genrebild.

”Lugna villaidyllen en relik”

SD vill också underlätta för förstagångsköpare genom att slopa amorteringskravet, möjliggöra startlån och se till att staten uppmuntrar bosparande.

Att fler kan bygga och äga sitt eget hus skulle bidra till ökad trygghet, minskad trångboddhet och sociala problem.

I debattartikeln skriver man att den lugna villaidyllen på många håll är en relik från en svunnen tid och att Socialdemokraterna ”med bundsförvanter motarbetat fria svenska familjer i egna hus till förmån för boende i hyresrätter i lådformat.

”Gradvis har, en gång i tiden trivsamma områden, förvandlats till oigenkännlighet. Det gör ont i hjärtat att se hur allt det trygga, enkla och välfungerande, som brukade känneteckna Sverige, har slagits i spillror.”

Gert Wingårdh, arkitekt

Arkitekten: Bygglov inte problemet

Stjärnarkitekten Gert Wingårdh tycker att SD:s förslag om att göra det lättare att bygga småhus låter jättetrevligt. Han tror också att efterfrågan på röda hus med vita knutar i den modell som SD presenterat är hög.

– Det är nog ytterst få som inte älskar den här typen av hus. Men som med allt annat vill man inte se dem över hela Sverige, säger han till Aftonbladet.

Men förslaget om att slopa bygglovet för de så kallade Sverigehusen tror han dock inte på. Husets utseende är en liten del av bygglovsprövningen.

– Där tittar man på om det finns kapacitet att bygga ut vatten och avlopp, hur kommunen planerar för infrastruktur och om man äger tomten.

Som arkitekt upplever han inga stora problem med bygglovsprocessen, men i vissa kommuner kan det vara problem med köer.

– Vi upplever oftast en snabb och professionell hantering av bygglov, men allt kan såklart göras bättre och enklare.