Ulf Kristersson om SD:s regeringskrishot: ”Medial dramaturgi”

Publicerad 2023-03-25

KARLSTAD. Bara månader in i regeringstiden har SD-företrädare börjat använda hot om regeringskris som ett förhandlingsmedel.

Men att provocera statsministern har man inte lyckats med.

– Jag tror det rör sig om medial dramaturgi, säger Ulf Kristersson.

SD-toppen Oscar Sjöstedts utspel om reduktionsplikten fick stor spridning i veckan.

Han vill se reduktionsplikten hamna på noll procent, och konstaterade att landet står inför regeringskris om Tidöpartierna inte kommer överens.

SD:s Oscar Sjöstedt.

Mycket god ordning

Statsminister Ulf Kristersson är inte orolig för att hans regering ska falla, och menar tvärtom att stämningen mellan regeringen och stödpartiet är bra.

– Jag tycker inte alls att det talas om regeringskris. Det var någon som sa det, att vi talar aldrig regeringskris i de sammanhang där vi sitter och diskuterar samordning och frågor i mycket god ordning, säger statsministern.

Ulf Kristersson under Moderaternas Sverigedagar i Karlstad.

Han fortsätter:

– Jag noterade att en annan sverigedemokrat uttryckte sig helt annorlunda efteråt, så jag tror det är lite medial dramaturgi om jag ska vara alldeles uppriktig.

Statsministern åsyftar högst sannolikt på SD-toppen Martin Kinnunen som i Ekots lördagsintervju tonade ner Oscar Sjöstedts utspel.

– Jag tror inte att det var förberett utan mer spontant. Det är alltid så att om Sverigedemokraterna och samarbetspartierna inte överens om viktiga frågor kan det bli problem, sa Kinnunen.

Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Förhandlas under våren

Enligt statsministern finns ännu inga fnurror på tråden.

– Samarbetet fungerar utmärkt, ibland tycker vi olika, det är därför vi har ett samordningskansli som skapar ordning när vi tycker olika. Det funkar utomordentligt bra tycker jag.

– Jag har suttit i regeringar förut och jag vet att ibland måste man lösa ut frågor där man tycker olika, och då gör man det.

Ännu har man i samordningskansliet inte börjat förhandla om reduktionsplikten. Men förhandlingarna ska tas upp under våren, och ska enligt planen vara färdiga senast till sommaren för att den gemensamt fastställda nya nivån på reduktionsplikten ska kunna komma i bruk 1 januari 2024.

Om nu inte en regeringskris nu skulle komma före, men den risken tror inte Ulf Kristersson är överhängande.

– Jag ser inte något sådant över huvud taget, jag tror det bara är lite dramaturgi. 

Följ ämnen i artikeln