S rasar i Järva – tappade till Nyans: Har smutskastat oss

Uppstickarpartiet tar sig in i Botkyrka: Inte ett problemparti

Publicerad 2022-09-25

JÄRVA/BOTKYRKA. I Järva rasar stödet för Socialdemokraterna - i Rinkeby uppemot 40 procent.

Samtidigt går partiet Nyans starkt fram i området och nu anklagar S-politiker uppstickarpartiet för att ha spridit lögner i valrörelsen.

I Botkyrka knep nykomlingen sina första mandat.

– Vi vill inte vara ett problemparti som skapar konflikter, säger Mikail Yüksel, partiledare som nu flyttar till kommunen.

Mikail Yüksel går genom gallerian i Fittja centrum. På väg till frisörsalongen passerar han centrumets kafé, matbutiken och guldsmeden.

– Det ser ut ungefär som i Angered, jag känner igen mig, (förort i Göteborg reds anm), konstaterar partiledaren.

Nyans partiledare Mikail Yüksel har nyligen skrivit sig i Botkyrka kommun.

Här i Botkyrka, söder om Stockholm, fick Nyans två procent av rösterna och knep två mandat i kommunfullmäktige. Ett av dem är det tänkt att Yüksel själv ska ta – trots att han inte bor här.

– Jag skrev mig här retroaktivt några dagar efter valet, det får man göra enligt reglerna, säger Yüksel som inte ser något konstigt med att han toppade 16 kommunlistor.

Fittja är partiets starkaste fäste. I ett valdistrikt fick partiet nio procent av rösterna. Här bor många svensk-turkar med rötter i Kulu, det område Mikail Yüksel själv kommer från.

Att han känner landsmän här bidrar till framgångarna tror han, men framför allt har väljare röstat för en ny politik.

– Jag har ett stort nätverk och bra kontakt med föreningar och boende här. Turkiska föreningen, men även andra föreningar. Det är många väljare som är trötta på de etablerade partierna.

Han bor tillfälligt hos en bekant men letar bostad. Gärna i Fittja.

– Eller Tumba, det tillhör väl också Botkyrka, frågar han när han sitter i barberarstolen inne på Ali’s frisörsalong. (Tumba ligger mycket riktigt i Botkyrka reds anm.)

Mikail Yüksel rakar sig på en lokal salong i Fittja. ”Det är samma frisör som jag hade när jag bodde i Kulu”, säger han.

När Aftonbladet frågar Fittjabor om det nya partiet i Botkyrka är det få som känner till det. Att Yüksel inte bor här sedan tidigare är inget problem, Botkyrka liknar Göteborg och Malmö där han bott och verkat, menar han.

– Man har liknande problem med arbetslöshet, skolor och gängkriminalitet.

Fadumo Dahir Igal, S-politiker i Rinkeby.

S-politiker: Smutskastades av Nyans

På andra änden av Stockholms tunnelbanelinje, i Rinkeby, gick Yüksels parti också starkt framåt. Samtidigt har stödet för Socialdemokraterna rasat i Järva där partiet länge fått minst hälften eller mer av rösterna i en del valkretsar.

I ett valdistrikt tappar S över 40 procentenheter, från 77 till 36 procent. V ökar och nykomlingen Nyans får i flera valdistrikt omkring 20 procent.

Fadumo Dahir Igal, sitter på ett kafé på Rinkebystråket med Elvir Kazinic, vice S-ordförande i området.

Vad har hänt? Dels har färre röstat i år, liksom i Sverige i stort. Men väljare har också gått till Nyans.

– En del har blivit arga när de sett mig i min röda sossejacka. ”Vi har röstat på sossarna i 20 år nu, men inget händer. Kom till Nyans i stället”, har de sagt, berättar hon.

Under valrörelsen har partiet anklagats för smutskastning och att utnyttja en låg tillit till samhället i området.

Fadumo Dahir Igal och Elvir Kazinic, båda S-politiker i Rinkeby. ”Det är klart vi är besvikna att vi tappar, vi tar det på största allvar”, säger Elvir.

Ett exempel är som SVT rapporterat om är Bashir Aman Ali, tidigare rektor på muslimska al-Azharskolan, som sagt att politiker bedriver dåliga skolor i förorter så barn ska bli kriminella och hamna i fängelse.

Elvir Kazinic ger egna exempel.

– De har varit en smutsig valrörelse med falska fakta där man sagt att vi bränner koraner, lägger ner skolor och tar barn. Vi har fått lägga massa energi på att förklara för folk att det inte stämmer, säger Elvir Kazinic.

Förorten har stått i centrum för valdebatten. S har gjort uppmärksammade utspel: familjeplanering för utrikesfödda kvinnor, att max 50 procent icke-västliga i ett bostadsområde och S-ledarens Somalitownuttalande.

Har det skrämt folk här?

– Jag tror att våra politiska motståndare använt det emot oss. När man förklarar det brukar folk förstå, men en del som vi inte nått kan ha valt bort oss för det, tror Elvir Kasinic.

”S är ett främlingsfientligt parti”

På frisörsalongen i Fittja är Mikail Yüksel färdigrakad. Han tillbakavisar alla anklagelser om att partiet ska ha spridit lögner i valet. S har förlorat röster på sin egen politik som han kallar ”antimuslimsk”.

Den har inte gått hem hos Järvaborna. De har blivit ett främlingsfientligt parti tycker de som röstar på oss.

Han säger att de bara lyft S egna förslag, som förbudet mot religiösa friskolor. Partikollegans uttalande att politiker medvetet bedriver dåliga skolor i förorten var en dålig formulering, säger han.

– Han menade att barn i utsatta områden hamnar i kriminalitet på grund av dåliga skolor för att man inte satsar på kommunala skolor. Men jag anser att vi förlorade röster på att han sa så.

”Socialdemokraternas antimuslimska politik har inte gått hem hos Järvaborna”, säger Nyans partiledare Mikail Yüksel.

Bidrar ni till att öka misstron mot samhället med såna uttalanden?

– Jag hoppas att det inte sprider mer misstro. Vi har aldrig gjort det med avsikt, vi vill föra en saklig politik.

Partiets paradfråga är socialtjänstens tvångsomhändertagande av barn, det de kallar LVU-missbruket, och partiet har kopplats till en desinformationskampanj mot socialtjänsten.

Yüksel vill ha en granskningsfunktion i fall där föräldrar motsätter sig omhändertaganden.

– Jag vet inte hur stort problem det är i Botkyrka. Men det är viktigt med utomstående granskare, tjänstemän kan påverkas av fördomar.

Han vill också jobba med ”de misslyckade kommunala skolorna”. De vill han ge till stiftelser utan vinstintresse som han tror kan sköta skolorna bättre. Vilka skolor det gäller i Botkyrka kan han inte svara på nu.

Vilket inflytande de får är oklart, den nuvarande S-ledda koalitionen får inte majoritet i valet men har uteslutit samarbete med Nyans.

Mikail Yüksel hoppas partiet får en vågmästarroll och säger att de kan samarbeta med alla, utom SD.

– Vi vill inte vara ett problemparti och skapa konflikter, säger han.

”Att säga rasist – hur bidrar det?”

På det somaliska kaféet på Rinkebystråket sitter Khalid Omar med en te. Han tycker att de större partierna svartmålat förorterna i valet. Det kan ha fått folk att dras till ytterkantspartier.

– Partierna har stämplat oss. Svenskar som inte bor här får bara en bild av skjutningar, kriminalitet och att ingen jobbar. Så fort någon ser somalier tror de bara att vi går på socialbidrag, säger han.

Han räknar upp några av de yrken han och syskonen utbildat sig till: läkare, ingenjör och sjuksköterska.

– Vi älskar Sverige och vi bidrar. Valet har handlat för mycket om invandring, tycker jag. Det är arbetslösheten, bostäderna och elpriserna som måste fixas.

Khalid Omar tycker att de större partierna har svartmålat förorterna i valet.

Fadumo Dahir Igal kom från Somalia till Rinkeby för över 20 år sedan. Som SFI-lärare ser hon dem som fastnar på SFI och inte kommer ut i jobb, barn som inte går i skolan och riskerar att fångas upp av äldre kriminella. Hon känner killar som dött i skjutningar.

Ruqia Maxamed (till vänster) har en klädaffär i Rinkeby. Hon oroar sig för vad det kommer att betyda att SD för första gången får inflytande. ”Vi vet inte vad det blir, det känns osäkert.”

Men hon är mån om att visa upp en sida som inte synts i valrörelsen. Det familjeägda kaféet, frisörsalongerna på Rinkebystråket, Ruqia Maxameds klädaffär och Mohamud Ibrahim Abdirahmans företag för internationella transaktioner i centrum.

Mohamud tycker att partierna och medier pratat om fel saker i valrörelsen.

– SD har skapat en polarisering, vi alla är svenskar oavsett om vi är svarta eller vita. Men att bara säga att folk är rasister eller nazister är dumt – vad bidrar det med?

Mohamud Ibrahim Abdirahman har bott i Rinkeby i sedan början av 90-talet. ”Det är inte som det var, alla svenskar har flyttat”, säger han.

S förlorade i riksdagsvalet men tar makten i Stockholm från det tidigare blågröna styret. Fadumo Dahir Igal och Elvir Kasimic lyfter satsningar på förskolor och skolor och förebyggande arbete för att stoppa nyrekrytering till gäng som de viktigaste frågorna.

– Nu har vi fyra år på oss. Vi ska jobba stenhårt för att visa att vi har en bra politik och prata med folk om den här, säger Elvir Kasimic.

Elvir Kazinic är vice S-ordförande i Rinkeby.