Somayyeh hittades på 23 meters djup – maken döms för mordet

Publicerad 2023-04-05

På bröllopsbilden ler Somayyeh och Erik Wanhatalo lyckligt och kisar i sommarsolen.

Fem år senare hittas den nyblivna mamman Somayyeh död på botten av Saltviken – inrullad i en matta.

I dag dömdes 45-årige Erik Wanhatalo till livstids fängelse för mordet.

– Jag förstår att jag berövat henne livet. Hon ville ju leva, har Wanhatalo tidigare sagt i förhör.

I september ifjol hittades 40-åriga Somayyeh, eller Sasha som hon kallades av sin familj, på botten av Saltviken i Stockholm, invirad i en persisk matta hon en gång fått av sin pappa.

Hon hade då varit försvunnen i sju månader.

Obduktionen visade att Somayyeh hade strypts till döds och hennes make, 45-årige Erik Wanhatalo, har medgett att han vållade hennes död och sedan gömde hennes kropp i havet. Han har dock bestridit ansvar för mord.

Solna tingsrätt har redan befunnit honom skyldig – i dag meddelade de hur långt fängelsestraff han får: det blir fängelse på livstid för mord.

Han döms även för grovt barnfridsbrott då parets lilla son, som de under många år kämpat för att bli föräldrar till, var hemma när Somayyeh dödades och tingsrätten menar att dödsförloppet var långt och att Somayyeh kämpade emot innan hon blev medvetslös.

”Det är uteslutet att barnet inte hörde och därmed uppfattade det tumult som skedde när Erik Wanhatalo påbörjade strypningen av Somayyeh”, skriver de i domen.

Erik Wanhatalo tog dessutom med sig sonen i bilen när han sedan dumpade Somayyehs kropp innan han anmälde henne som försvunnen.

Anmälde tre gånger

Somayyeh och maken hade varit ett par i många år. Förhållandet var kantat av bråk och osämja och hade, precis som många mord i nära relation, föregåtts av en rad anmälningar.

2017, 2019 och 2021 anmäldes Erik Wanhatalo för att ha slagit Somayyeh. Varje gång drog hon tillbaka anmälan och hon och maken bestämde sig för att försöka igen.

Somayyeh och Erik Wanhatalo gifte sig 2017.

I ett förhör 2017 får Somayyeh frågan om det gjorde ont när maken tog stryptag på henne den aktuella kvällen då de kallades dit.

– Lite men inte särskilt ont, det gick ju över. Man börjar vänja sig vid det, konstaterar hon.

Senare säger hon till Erik Wanhatalo, i en ljudfil som ingår i bevisningen:

– Du har blivit våldsam och du inser inte att du kan vålla stora skador… Du är helt, du får såhär svarta ögon när du är arg.

13 förhör – sedan erkände han

Erik Wanhatalo har medgett att han orsakade Somayyehs död men han och hans advokat menar att mordet den 13 februari ifjol föregicks av fysiskt våld och rena dödshot från hustruns sida. Han har sagt hur det ”svartnade för honom”.

– Det har varit ett starkt provocerande beteende med knytnävsslag mot honom. Inget tyder på någon planering innan gärningen, det är en impulshandling i plötsligt vredesmod, sa hans advokat Charlie Tvärenvigg under förhandlingen.

Vid den gula pilen, på 23 meters djup, hittades Somayyeh sju månader efter att hon försvann. Platsen är Kvarnholmen i Stockholm mitt emot Djurgården med en havsvik emellan.

Solna tingsrätt menar dock att de inte kan dra någon annan rimlig slutsats än att han avsiktligen, det vill säga med avsiktsuppsåt, dödade henne.

Erik Wanhatalo har även uppgett som en förmildrande omständighet att han till slut berättade vad som hänt hans hustru och var han lagt hennes kropp – och att hon troligen aldrig hade hittats i det djupa och svårsökta vattnet annars.

Men det tog i själva verket två månader och 13 förhör med några av Stockholms skarpaste förhörsledare innan 44-åringen började berätta vad som hänt hans hustru, något som tingsrätten menar inte ses som förmildrande.

”Hon ville ju leva”

Även om Wanhatalo nekar till mord har han tidigare sagt i förhör:

– Jag är ledsen. Jag förstår att jag har berövat henne livet. Hon ville ju leva och vi hade precis fått X (sonens namn) och vi var båda jätteglada över det.

Somayyehs familj har tidigare berättat om sorgen efter henne.

– Det är inte samhället som tagit hennes liv. Det är personen hon vaknade och somnade med varje dag som dödade henne. Vi måste prata om det här problemet och den här typen av brott. Sasha, och andra som hon, får inte glömmas bort, säger hennes bror Mojtaba.

I snitt dödas 16 kvinnor per år av en man de någon gång har älskat. Sammanlagt 343 kvinnor har dödats mellan åren 2000 och 2021 av en man de haft en kärleksrelation med, visar Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor.

Länk till samlingssidan