Viktiga veckor för brexit

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-10-08

Storbritanniens brexitminister Dominic Raab. Arkivfoto.

Klockorna i Big Ben klämtar allt närmare Dagen B.

Den 29 mars 2019 kliver Storbritannien ut ur EU, oavsett vad alla förhandlingar landar i.

Ska en lösning nås i tid är det nu som gäller.

Oktober 2018 har länge varit den tidpunkt som nämnts för då EU:s och Storbritanniens förhandlare behöver vara klara med det brittiska utträdesavtalet för att hinna få det godkänt i tid av alla instanser.

Och nästan klara är man, trots alla svarta rubriker.

– Glöm inte att omkring 90 procent av texten i utträdesavtalet redan är godkänd, betonade Irlands utrikesminister Simon Coveney i brittisk tv i helgen.

Tullavtal till 2022?

Bara nästan är ändå inte tillräckligt. Allt tyder på att parterna behöver minst en månad till på sig för att kunna enas.

Från brittiskt håll filas just nu på nya förslag om hur gränsen mellan Irland och Nordirland fortsatt ska kunna fungera utan stopp och kontroller efter brexit. När förslaget kommer är dock inte klart, uppgav en regeringstalesman i London på måndagen.

Enligt tidningen The Times har premiärminister Theresa May fått klartecken från sitt parti att lova att hela Storbritannien hålls kvar inom EU:s tullarrangemang även efter den övergångsperiod som är tänkt att ta slut den 31 december 2020. Fast partiet vill bara ge klartecken fram till nästa brittiska val, våren 2022.

Toppmöte på gång

Från EU förbereds samtidigt nya utfästelser om hur man ser på framtida handelsrelation till Storbritannien efter själva utträdet. En deklaration ska tas vid nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel då parterna hoppas stå tillräckligt nära varandra för att formellt kunna utlysa ett extratoppmöte i november som nytt måldatum för förhandlingarna.

Framför allt från brittisk sida önskas tydliga löften om framtiden för att gå med på ett avtal.

– Det kan inte göras något utträdesavtal utan ett precist framtida ramverk, betonade en regeringstalesman i London på måndagen, enligt Reuters.

Ingen Raab på väg

Den irländske utrikesministern Coveney skulle helst vilja se förhandlarna "låsa in sig i ett rum i tio dagar eller så" för att få fram en lösning.

I London tycks man dock hålla sig kyligare. Ingen omedelbar förhandlingsfärd till Bryssel verkar vara på gång för brexitminister Dominic Raab.

"Theresa May verkar låta brexit-förhandlingarna gå långsamt igen. Inget Raab-besök ännu bekräftat till Bryssel den här veckan", skriver tidningen The Suns politiske redaktör Tow Newton Dunn på twitter, enligt Reuters.