Även Audi dras in i Volkswagen-härvan

Publicerad 2015-09-28

Utsläppsskandalen växer nu ännu mer. En talesperson för Audi säger enligt Reuters att 2,1 miljoner av deras bilar är påverkade.

1,42 miljoner av bilarna har sålts i Västeuropa, rapporterar Reuters.

Samtidigt inleds en förundersökning om förre VW-chefen.

Utsläppsskandalen växer nu ännu mer. En talesperson för Audi säger enligt Reuters att 2,1 miljoner av deras bilar är påverkade.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att VW har erkänt att deras mjukvarumanipulation har använts på elva miljoner motorer av typen EA189, en tvålitersdiesel som sitter i bland annat VW Passat, Golf samt Audi A3. Samt en mindre dieselmotor som hela Volkswagenkoncernen använder.

Nu bekräftas det av Audi att även flera av deras modeller är påverkade av skandalen. Det handlar om omkring 1,42 miljoner Audifordon med den så kallade EU5-motorn.

577 000 av Audis fordon i Tyskland och nästan 13 000 i USA är påverkade, säger en talesman från Audi till Reuters.

Audi A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 och Q5 är berörda.

Audi fåordiga

Om eller hur många bilar med den manipulerade programvaran som sålts i Sverige är fortfarande oklart. Volkswagen har inte kunnat ge ett svar på den frågan, sa man till Aftonbladet i lördags.

– Så fort vi har den informationen kommer vi att gå ut med den, säger Marcus Thomasfolk, informationschef vid Volkswagen i Sverige, till Aftonbladet då.

Audi är fåordiga kring om det finns bilar i Sverige som har manipulerade motorer, och i så fall hur många bilar det rör sig om.

– Vi har tyvärr ingen information om det i dagsläget. Det pågår en analys av hur många motorer som är berörda. Vi kommer att kontakta berörda kunder och informera dem så snart vi har mer information, säger Irene Bernald, informationschef på Audi i Sverige.

Förundersökning inledd

Statsåklagaren i Braunschweig har inlett en förundersökning om förre VW-chefen Martin Winterkorns inblandning i avgasskandalen. Det skriver Frankfurter Allgemeine på sin hemsida.
Frågan handlar om hur mycket Winterkorn kände till om de fejkade avgassiffrorna.