En chans att undvika ett nytt kallt krig

Putin vill sopa Ukraina under mattan

Optimisten ser mötet mellan presidenterna Obama och Putin som ett försök att hejda det nya kalla kriget innan det för mycket liknar det gamla.

Den cyniske lutar mer åt att Putins strategi är att få världen att glömma hans övergrepp mot Ukraina genom att i stället rikta blickarna mot Syrien.

Följ ämnen
Ukraina

Men hur man än ser på det första personliga mötet på två år mellan ledarna för två av världens mäktigaste länder så är det bra att de möts öga mot öga istället för att kasta skit på varandra från långt håll.

Risken för missförstånd och feltolkningar av den andra sidans intentioner minskar och därmed faran för ökade spänningar och krig.

Men man ska nog vara bra naiv för att inte se vad det är Putin försöker göra.

Kännbara sanktioner

Sedan annekteringen av Krim har Ryssland varit utfryst ur den internationella gemenskapen av USA och Europa. Detta samtidigt som oljepriset rasat till rekordlåga nivåer och ser ut att stanna där ett bra tag. På sikt blir det jobbigt för Kreml att uthärda de ekonomiska sanktionerna.

Putins grepp om makten bygger på att han lyckats leverera ökad levnadsstandard till ryssarna samtidigt som han stärkt deras nationella självförtroende genom ambitionen att åter bli en militär stormakt som världen måste ta hänsyn till.

Försvinner välfärden ur ekvationen är det inte säkert att ryssarna fortsätter backa den gamle KGB-agenten.

Så Putin letar efter sätt att lyckas bryta isoleringen och på sikt mildra eller bli av med sanktionerna.

Bara att få till ett personligt möte med USA:s president var en stor framgång för Putin och en eftergift som Obama helst velat slippa göra.

Västvärldens fiasko

Mötet var en signal om att den värsta pressen kanske är över för Putin när det gäller Ukraina. Västvärlden kommer att fortsätta kräva att Ryssland ska lämna tillbaka Krim men fokus kommer nu att ligga på att bekämpa Islamiska staten och fixa nån slags fred i Syrien.

USA:s och västvärldens strategi i Syrien är så här långt ett fiasko. Vilket Putin noterat och nu utnyttjar till sin egen fördel.

Även om USA och Ryssland är helt oense om sin syn på Assad har de i IS en gemensam fiende. Här verkar det nu som Putin kan få till ett samarbete. Västvärlden är helt enkelt desperat och är beredd att om inte gräva ned stridsyxan om Ukraina så åtminstone sparka den åt sidan.

Det kan bli Putins biljett tillbaka in på den internationella arenan.

Ny strategi

Obama var visserligen noggrann med att hävda att det inte finns någon plats för Assad i ett framtida Syrien. Men särskilt sugna verkar USA inte vara på att putta bort tyrannen innan det finns ett klart icke-islamistiskt alternativ som kan ta över.

USA:s president medgav indirekt att han bytt strategi. Det är nu viktigare att krossa IS än att få bort Assad och då är han beredd att jobba även med Putin. Ukraina till trots.

Världen mår inte bra av det nya kalla krig som utbrutit mellan USA och Ryssland. Kan den försiktiga öppning som mötet mellan Obama och Putin skapat förbättra relationerna så kan det rädda världen från att återigen hamna i en destruktiv totalkonfrontation mellan öst och väst.

Tänk om FN:s säkerhetsråd åter kunde börja fungera på ett normalt sätt, utan ständiga ryska veton, för att skapa fred i Syrien.

Men troligen är Putins syfte i första hand att stärka sin egen ställning och flytta fram Rysslands positioner i Mellanöstern och på världsarenan.