Därför kan Italien få en högerextrem regering

ROM. Inför de många valen för ett år sedan var oron stor för att något land i Västeuropa skulle styras av högerextremister. När så inte skedde andades många ut.

Lite för tidigt kanske.

Valet i Italien i dag kan mycket väl sluta med en högerextrem regering ledd av Silvio Berlusconi.

Senaste veckan har Rom och stora delar av övriga Italien varit i chock på grund av stora snöfall och för landet extrem kyla. Skolor har hållits stängda och valmöten ställts in. Men det har också funnits glada barn och vuxna som ägnat sig åt snöbollskrig och tagit bilder av vackra isformationer i frusna fontäner.

Nu börjar utetemperaturerna återgå till de mer normala och valfebern stiga.

Precis som i övriga Europa har det skett en rejäl högergir i Italien. Med den skillnaden att italiensk politik redan tidigare dominerades av populistiska och anti-etablissemangspartier.

Medan Europa förra året darrade inför risken att Marine Le Pen skulle få ta över presidentposten i Frankrike verkar de flesta knappt ha noterat att Italien efter söndag kan få en regering ledd av Italiens egen Trump, affärsmannen, skandalkändisen och före detta premiärministern Silvio Berlusconi.

Bedrägeri

Berlusconi gjorde det Trump gjort fast tio år tidigare.

Komplikationen nu är att Berlusconi, eftersom han är dömd för bedrägeri, inte kan ställa upp som premiärministerkandidat. Men det är ändå kan som kommer att styra i bakgrunden. Var så säker.

Med tanke på vilka han har i sitt sällskap framstår Berlusconi denna gång som mycket moderat, närmast en mittenpolitiker.

Hans parhästar är högerextrema Legas, före detta Lega Nord, partiledare Matteo Salvini och det nyfascistiska Italienska bröders ledare Giorgia Meloni.

Två partier som ideologiskt står mycket nära Marine Le Pens Nationella Fronten men som på något sätt av övriga Europa verkar uppfattas som mer ofarliga.

Kostymnisse

I Italien får opinionsmätningar bara göras fram till två veckor före valet. De sista mätningarna visar att Berlusconis högerkoalition får cirka 36 procent av rösterna. Alla övriga regeringsalternativ hamnar långt efter.

Den för Italien tämligen unika Femstjärnerörelsen, som tidigare leddes av den bohemiske komikern Beppe Grillo men som numera har den välpolerade kostymnissen Luigi Di Maio som frontfigur, är visserligen med sina 28 procent största parti. Men eftersom denna höger-vänsterrörelse vägrar samarbeta med någon annan har de ingen chans att kunna bilda regering. För det krävs minst 40 procent av rösterna.

En något ändrad inställning kan anas med den nye ledaren som inte riktigt delar sin företrädares dra åt helvete-inställning, vaffanculo.

Förräderi

Men det finns ingen som Femstjärnerörelsen sagt sig villig att samverka med och många inom partiet skulle betrakta det som förräderi att ingå i en regering med något av de etablerade partier som rörelsen bildades för att störta.

Italiensk politik domineras alltså till närmare 65 procent av populist- och extrempartier. De "normala" partierna är marginaliserade.

PD, närmast att likna vid socialdemokrater, under ledning av Matteo Renzi, ligger under 25 procent.

Nu ska sägas att italienska opinionsmätningar sällan brukar vara "spot on" och att mycket kan ha hänt under de sista två veckorna av valrörelsen. Men på pappret är en högerkoalition det mest troliga.

Vad skulle det betyda för resten av Europa?

Makten förskjuts

Vi har redan fått en högerregering i Österrike där det högerpopulistiska FPÖ fått tunga poster och inlett samarbete med Ungern, Polen med flera östländer. I Tyskland kom det likaledes högerpopulistiska AFD in i Förbundsdagen, första gången ett främlingsfientligt parti gör det efter andra världskriget.

En högerextrem regering i Rom skulle ytterliga förskjuta makten inom EU i mer extrema riktning. Det är exempelvis otänkbart att i ett sådant läge tänka sig en för Sverige acceptabel lösning på flyktingfrågan.

I stället kan vi få se Europas tredje största ekonomi (efter brexit) begära utträde ur EU. Flera av partierna inom högern är direkt EU-fientliga. Femstjärnerörelsen vill avskaffa euron. Lega har lagt sin EU-kritik på is för att inte öppet utmana Berlusconi som är EU-vänlig.

Mer kaos

Nästan lika sannolikt som en högerregering är ett parlamentariskt dödläge där ingen kan bilda regering. Kanske måste Berlusconis Forza Italia styra ihop med sossarna. Eller så blir det en teknokratregering tills nyval kan hållas.

Vi är vana vid kaos i den italienska politiken men den här gången har extremväder, nytt valsystem och nya partier bidragit till ett värre kaos än vanligt.

Det kan ta veckor eller månader innan vi får se hur det slutar.

ANNONS