Norsk statsvetare: ”Överraskande”

Uppdaterad 2017-09-12 | Publicerad 2017-09-11

Enligt de första siffrorna från det norska stortingsvalet ser statsminister Erna Solberg ut att sitta kvar.

Samtidigt tappar Arbeiderpartiet drygt tre procentenheter.

– Om det blir som de första siffrorna visar är det en stor seger för den sittande regeringen, säger valforskaren Johannes Bergh till VG.

Samtidigt ser det ut att bli en rysare för liberala Venstre som pendlar upp och ned vid fyraprocentspärren.

Klockan 22.00 hade omkring 50 procent av rösterna i det norska stortingsvalet räknats. Står sig siffrorna innebär det att Høyres partiledare Erna Solberg sitter kvar som statsminister.

Statsvetaren och valforskaren Johannes Bergh på Institutt for samfunnsforskning i Oslo är överraskad.

– Om det blir som de första siffrorna visar är det en stor seger för den sittande regeringen, säger han till VG och fortsätter:

– För det första tappar inte Høyre eller Frp så mycket. För det andra, och det är det mest överraskande, ser både Venstre och KrFerna ut att få väsentligt bättre siffror än vad tidigare mätningar visat.

Jubel hos Erna

På Høyres valvaka på ett hotell i Oslo jublades det stort när de första siffrorna offentliggjordes. Men enligt siffrorna backar ändå regeringspartiet med omkring en procentenhet.

Anledningen till Erna Solbergs ledning stavas i stället Arbeiderpartiet, som enligt de första siffrorna går mot ett katastrofval.

Vilka parti som klarar fyraprocentspärren ser också ut att bli en rysare.

Balansgång för Venstre

Vid 23.30-tiden låg Venstre på 4,2 procent. Kristelig folkeparti, KD:s systerparti, låg också på 4,2.

Vid midnatt stod det klart att oavsett hur det går för Venstre så spelar det ingen roll för det totala valresultatet. I samband med det gick Ap:s partiledare ut och erkände nederlaget.