Här är världens vackraste katt: Sivan från Norberg

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-03

Sivan från Norberg är världens vackraste katt.

Hon prisades på den italienska utställningen Worldshow i helgen.

– Det är det största priset man kan vinna i kattvärlden, säger Sivans husse Sören Kedert.

Svenska Sivan och paret Kedert, Sören och Susan, reste ner till Italien och kom hem med första pris. I helgen hölls den årliga kattutställningen Worldshow i Vicenza. Fler än 1 100 katter samlades för att tävla i olika kategorier. Sivan kammade hem förstaplatsen för semihåriga honkatter.

– Det känns jättekul. Det är det största priset man kan vinna i kattvärlden. Dessutom är hon den första svenskfödda sibiriska katten som blivit World winner, säger Sivans husse Sören Kedert.

Många intryck

Tävlingen inleds med att man bär fram katten till domarna, som går igenom den del för del. Huvudet ska mätas, öronen ska kollas och pälsen ska vara ren och fin.

– Det är mycket intryck för katterna. Många dofter och höga ljudnivåer. Sen är det även många andra katter på plats, så det gäller att de har ett bra temperament, säger Sören Kedert.

Utställning var inte planen

Utställningar kräver mycket tid och pengar men framförallt planering. Den största utmaningen är att finslipa på Sivans starkaste kort, pälsen.

– Det ska badas regelbundet, kammas och fönas så det är bra att vi är två. Sivan tycker också det är kul.

Planerna var inte att Sivan skulle bli en utställningskatt. Men hennes charm och elegans gjorde henne till världens finaste katt.

Världskändis i kattvärlden

Sverige arrangerar några de största utställningarna i hela Europa. Nästa vecka samlas över 400 katter av 30 olika raser i Tånghallen i Vårgårda. En speciell gäst som deltagarna ser fram emot att få träffa är så klart Sivan.

– Vi hoppas på en vinst där också såklart.

Sivan visar numera upp sig på olika utställningar.