Politiker rappade i regionfullmäktige: ”Hey bro”

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-12-08

Har du någonsin hört en politiker stå i talarstolen och säga ”Hey bro” eller ”paow, paow, paow”?

Troligen inte, men när Vänsterpartiets gruppledare Catarina Wahlgren skulle upp och tala i Stockholms regionfullmäktige ändrade hon på det.

– Rappen handlar ju om orättvisor, säger hon.

”Vi föds alla med olika skedar i munnen, mannen”.

Så inledde Catarina Wahlgren (V) sitt framförande under tisdagens sammanträde. Rappen, som kom att handla om regionpolitiken, blandade allvar med rim.

– Vi hade suttit i elva timmar och debatterat på ett väldigt formellt sätt. Men sista halvtimmen får alla gruppledare max fem minuter var att göra något kul och säga god jul och så, säger Catarina Wahlgren.

Traditionen att alla gruppledare ska upp och göra ett komiskt, men kanske också ett allvarligt framförande inför jul, har funnits i många år. Idén att göra just en rap kom efter att hon tidigare gjort en annan rap under en poesisamling.

Catarina Wahlgren avslutar rappen med att tagga igång sina politikerkollegor inför nästa års val:

”Snart går vi in i valets era. Då ska vi varandra bombardera. Paow paow paow, men först eeey, en riktigt trevlig helg och tack allihopa”.

Catarina Wahlgren släpper loss i talarstolen

Orolig att det skulle slå fel

Men det var nära att inte hela slutet kom med. Det fanns delar hon var lite orolig för.

– ”Paow paow paow”, var jag lite orolig för. Att någon skulle se det som att jag uppmanar till att skjuta någon, men jag tror det är lugnt.

På frågan om folks reaktioner och om folk kan se det här som en töntig och fånig grej, så står Catarina Wahlgren på sig.

– Jag har redan sett reaktioner i social medier. Men sitter man i tio fullmäktige om året, elva timmar varje gång, så är sista halvtimman med lite humor inte ett slöseri på skattepengar.

– Stryk ingenting, sa mina kollegor.

ANNONS