Dvärgbandmask: Hundar kan behöva avmaskas

TT

Publicerad 2021-12-21

Ett positivt fall av rävens bandmask har hittats i Kungsbacka kommun. Arkivbild.

Dvärgbandmask har för första gången hittats i avföring från räv i Kungsbacka kommun, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Människor behöver inte vidta några särskilda åtgärder men jakthundar i områden med smitta kan behöva avmaskas oftare.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har fått stöd från Jordbruksverket för en landsomfattande övervakning, med början i år, av dvärgbandmaskens utbredning.

– Det här provet ingick i övervakningen. Det togs i augusti och skickades till SVA, där det analyserades tillsammans med andra prover, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA, till TT.

Under tre år planerar SVA nu att analysera 3 000 prover för att kartlägga parasitens förekomst.

”Obehaglig sjukdom”

Dvärgbandmasken är en zoonos, vilket innebär att den kan smitta till människor.

– Även om det är otroligt ovanligt med fall hos människa så är det en obehaglig sjukdom. Den växer som cancer i levern, säger Eva Osterman Lind.

För att smittas måste man få i sig parasitens ägg.

– Oftast händer det ingenting även om man får i sig ägg. Men i sällsynta fall får man en tillväxt av parasiten i levern och då växer de invasivt i organet. Det är en potentiellt dödlig sjukdom.

Det bästa tipset för att undvika att bli smittad är att alltid tvätta händerna ordentligt innan man äter, säger hon.

Maska av hunden

Enligt SVA behöver alltså inte människor vidta några speciella åtgärder. Men det är klokt att låta sina jakthundar bli avmaskade oftare än vanligt.

Sedan tidigare är det känt att rävens dvärgbandmask förekommer i låg omfattning på flera platser i landet. Det första fyndet gjordes för runt tio år sedan.

– Då drog vi i gång en screening och fick in omkring 3 000 prover över några år. Sedan dess har vi inte genomfört någon övervakning i samma omfattning, säger Osterman Lind.

Följ ämnen i artikeln