Nordkorea

Kim Jon-Un unnar inte folket skinnrockar

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Han är inte bara diktator. Kim Jong-Un är även modepolis.

Nordkorea förbjuder alla försök att imitera ledarens svarta trenchcoat i läder.

I brist på stjärnor och kändisar får man ta det man har.

I Nordkoreas fall är det diktatorn Kim Jong-Un.

Personkulten kring landets ledare är enorm – allt han säger, gör och har vill folket ta efter. När han 2019 syntes i svart skinnrock blev plagget alltså på nolltid en åtråvärd statussymbol.

I Nordkorea är dock äkta läder en dyr lyxvara och endast landets elit kunde unna sig att klä sig som Kim Jong-Un. Men landets klädtillverkare började importera billigt fuskläder och snart kunde var och varannan nordkorean se ut och känna sig som en diktator.

Men när den svarta blanka rocken blev var mans egendom på gatorna i Pyongyang fick den verklige diktatorn, som inte vill se ut som vare sig kreti eller pleti, nog. Nu är svarta skinnrockar förbjudna för alla utom för de som har regimens godkännande, det vill säga Kim Jong-Uns närmaste krets.

Radio Free Asia rapporterar om hur faktiska modepoliser patrullerar och konfiskerar svarta rockar från både säljare och män som vågar klä sig som landets ledare. Att unga män protesterar och säger att de köpt sina rockar för egna pengar räcker inte.

– Polisen svarar då att det är en "oren trend att utmana den store ledarens auktoritet" genom att bära kläder avsedda att likna de som den store ledaren bär, säger en källa till Radio Free Asia.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Nordkoreas diktator är ensam i landet om att få bära skinnrock.
Publisert:

LÄS VIDARE

Flyende nordkoreansk fånge gripen i Kina

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

Kim Jong-Un

Mode