Offren i Kongsberg mördades med stickvapen

TT

Publicerad 2021-10-18

Pilbågen användes för att skada. Men för att döda använde Espen Andersen Bråthen stickvapen, säger polisen om dådet i Kongsberg i Norge förra veckan.

– När det gäller vapen har vi tidigare gått ut med att pil och båge använts. De andra vapnen har varit stickvapen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt vid en presskonferens.

Polisen har pratat med runt 140 personer för att kartlägga händelseförloppet och kunnat slå fast att Andersen Bråthen inledde sin attack med pil och båge inne på Coop. Sedan fortsatte han till Hyttegata där han dödade fem personer. Då hade han lagt ifrån sig pilbågen och använde i stället någon form av stickvapen.

– Vi vill inte gå ut med vilken typ av vapen det är eftersom alla vittnen ännu inte är hörda, säger Per Thomas Omholt.

Från att polisen fick in det första larmet klockan 18.12 på onsdagskvällen till att Andersen Bråthen greps hann han döda fyra kvinnor och en man, alla över 50 år. Tre av offren var 75 år eller äldre.

Morden har skett både på offentlig plats och i offrens hem. Allt tyder på att de var slumpvis utvalda. Andersen Bråthen ska även ha skadat tre personer, men Per Thomas Omholt säger att åtalet kan komma att omfatta flera.

– Antalet målsägande kan komma upp i ett tvåsiffrigt antal.