USA:s justitiedepartement stämmer Texas

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-10

USA:s justitiedepartement stämmer Texas för delstatens nya stenhårda abortlag, rapporterar flera amerikanska medier.

Enligt departementet strider lagen – som förbjuder abort från vecka sex – mot den amerikanska konstitutionen.

– Det här är en lag alla amerikaner bör frukta, säger Merrick Garland, USA:s justitieminister, på en presskonferens.

Justitiedepartementet meddelade på torsdagen att man vill se ett omedelbart domstolsbeslut som stoppar SB8, Texas nya abortlag.

– Denna typ av sammansvärjning för att upphäva USA:s konstitution är en som alla amerikaner, oavsett vilket parti de tillhör, bör frukta. Om den tillåts kan den bli en förebild för ingripanden inom andra konstitutionella rättigheter, sa Merrick Garland under torsdagens presskonferens.

Merrick Garland.

President Joe Biden har själv kritiserat lagen hårt och har understrukit att Vita huset står för kvinnors rätt till abort.

”Kränker kvinnors rättigheter”

– Den här extrema Texas-lagen kränker uppenbart den konstitutionella rättigheten som fastställdes under ”Roe vs Wade” och som fungerade som prejudikat i nästan ett halvt sekel, sa presidenten i ett uttalande.

Sedan lagen klubbades igenom har Biden-administrationen pressats för att agera och flera demokrater från representanthusets juridiska kommitté har skrivit till Merrick Garland och vädjat om att departementet ska agera.

Våldtäkt inget undantag

Den nya lagen i Texas går under namnet The heartbeat act (ungefär ”hjärtslagslagen”) eftersom den fastslår att inga aborter ska tillåtas efter det att ett fosters hjärtslag kan höras, vanligtvis runt vecka sex i en graviditet. Inte ens om kvinnan har utsatts för våldtäkt eller incest ska abort tillåtas, enligt delstaten.

Abortförespråkare protesterar mot SB8.

Lagen uppmuntrar även privatpersoner att anmäla den som genomgår, utför eller underlättar en abort genom att locka en anmälare med upp till 10 000 dollar (cirka 84 000 kronor) i ”tipspengar”.

Abortlagen är den hårdaste sedan USA:s högsta domstol 1973 beslutade att abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv under rättsfallet som blivit känt som Roe vs Wade.

Flera andra amerikanska delstater har tidigare röstat för att förbjuda abort från vecka sex. Dessa försök har dock har röstats ned i högre instanser och aldrig vunnit laga kraft.