Uppgifter: Regeringen nobbar V och går C till mötes i budgeten

Uppdaterad 2021-09-20 | Publicerad 2021-09-19

Regeringen nobbar Vänsterpartiet och går Centerpartiet till mötes när budgeten presenteras i morgon, uppger Dagens Industri.

I SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen ville inget av partierna ge något besked om hur de kommer rösta.

– Det här är inget sällskapsspel. Vi kommer att ta det här väldigt seriöst, sa Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för C.

Det drar ihop sig till en dramatisk höst i svensk politik.

Första akten är regeringens höstbudget som finansminister Magdalena Andersson (S) lägger fram på måndagen.

Hon är beroende av stöd från C och V för att den ska gå igenom.

Under söndagen uppgav Dagens Industri att regeringen prioriterat Centerpartiet och skräddarsytt delar av budgeten för att få Annie Lööf och hennes parti ska kunna svälja den.

Det handlar bland annat om landsbygdssatsningar med bredbandsutbyggnad och sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare, enligt tidningen.

Vänstern får nej

Vänsterpartiet får däremot nej på kravet att alla skattesänkningar i budgeten måste kompenseras av lika höga skattehöjningar, skriver DI.

– Det kravet kommer inte att uppfyllas, det går inte ihop med Centerpartiets krav, säger en källa med insyn i processen till tidningen.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen medverkade partiernas ekonomisk-politiska talespersoner Ulla Andersson (V) och Martin Ådahl (C) .

Programledaren listade några av de förslag som redan är kända och som är tänkta att locka respektive parti att rösta för budgeten.

Båda fick sedan frågan: Räcker det här?

Ingen kunde ge ett rakt svar.

– Budgeten är ju en helhet. För oss är det avgörande vad den helheten kommer att innehålla. Vi är ju väldigt oroliga för att Centerpartiet som är längst ut på högerkanten i den ekonomiska politiken ska ha haft stort inflytande på den här budgeten, sa Ulla Andersson.

Martin Ådahl svarade:

– Nej men alltså. Det här blir något slags sällskapsspel. Har ni fått några punkter där och där? Det är ju på riktigt, det här. Det är den stora återhämtningsbudgeten efter pandemikrisen. Vi kommer att ta det här väldigt seriöst. Titta på budgeten, analysera noga och förankra ordentligt i vårt parti innan vi ger besked.

Andersson: ”Ser inte ut att räcka”

Ulla Andersson erkände att budgeten inte ser ut att leva upp till partiets krav på nollsummespel mellan skattehöjningar och skattesänkningar:

– Inte vad vi har sett hittills. Så verkar det inte bli, sa hon.

Uppgifterna om höjd bankskatt och höjd skatt på sprit och tobak ”ser inte ut att räcka”, enligt Ulla Andersson.

– Den där bankskatten var ju vi med och tog fram förra mandatperioden. Men den är ju bra. Mer sånt skulle det ha varit, då får ju de rikaste i samhället betala.

Hon öppnade också indirekt för fortsatt kohandel om budgeten ända till november då den ska klubbas av riksdagen.

– Vi vet inte hur den kommer se ut i slutändan. Det är två månader kvar. När vi vet vad som kommer att gälla under statsministeromröstningen och så småningom finansutskottets hantering, då kommer vi att kunna ta budgeten till vårt parti.

Kan det vara öppet till november?

– Det är mycket möjligt.

Ådahl: ”Måste luta åt mitten”

Martin Ådahl gled undan programledarens fråga om det är en illusion att Vänsterpartiet inte är med och förhandlar om budgeten.

– Vad jag hörde på Ulla Andersson var hon väldigt besviken just nu. Det här handlar om att vi har en budget som är acceptabel för att klara återhämtningen. Sedan är det stort steg att frångå decenniers praxis att kunna sträcka sig till att rösta på någon annans budgeten. Då kan den inte luta ut på kanten med chockskattehöjningar. Det måste luta åt mitten, sa han.

Ulla Andersson protesterade:

– Att Centerpartiet skulle vara i mitten av svensk politik är det nog bara Centerpartiet som tycker.

Märta Stenevi

Enligt Dagens Industris uppgifter räknar regeringen med att Vänsterpartiet kommer att ge sitt stöd till budgeten.

– Jag tror inte att de vill hållas ansvariga för att det blir en borgerlig budget, de är låsta här, säger en källa till tidningen.

MP: ”Alltid beredda att lämna regeringen”

DI uppger att även Miljöpartiet har fått ge sig till förmån för Centerpartiet i budgetarbetet. Den gröna skatteväxlingen på totalt 15 miljarder kommer att avbrytas eftersom C motsäger sig stora skattehöjningar efter pandemin.

– De har ställt det som ett ultimatum för att kunna stödja budgeten, säger källan till tidningen.

Tidigare under söndagen hotade språkröret Märta Stenevi att Miljöpartiet kan lämna regeringen om Centerpartiet får sin vilja igenom angående stärkt äganderätt i skogen och uppluckrat strandskydd.

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, sa Stenevi till GP.