Flyktingfrågan måste göra Åkesson nervös

Inte ens Sverigedemokraterna kan stå emot opinionen för att välkomna flyktingar från kriget i Ukraina.

Men vad är Sverigedemokraterna utan sitt flyktingstopp?

I Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg är stadens stolthet Sölvesborgsbron upplyst i Ukrainas färger gult och blått, och på stadshuset är den ukrainska flaggan hissad. En symbolisk handling eftersom den SD-ledda kommunen tidigare fattat beslut om en strikt flaggpolicy. Policyn har bland annat betytt att regnbågsflaggan inte längre hissas på kommunhusets flaggstänger.

Sölvesborgs kommun, som leds av sverigedemokraten Louise Erixon, har också meddelat att de är beredda att ta emot flyktingar från Ukraina. Sverigedemokraternas partilinje är att de är öppna för att ukrainare söker skydd i Sverige.

Men hur ska man förstå Sverigedemokraternas plötsliga vurm för flyktingar?

Inga svårintegrerade flyktingar

Det är en svår balansgång Sverigedemokraterna nu ger sig in i. Enligt Aftonbladets senaste mätning tycker 60 procent av SD:s väljare att det är ett bra förslag att Sverige ska ta emot flyktingar från Ukraina, samtidigt går partiet till val på flyktingstopp.

En styrka i Sverigedemokraternas politik har varit just deras ihärdighet och tydliga budskap.

Sedan Jimmie Åkesson blev politiker har han sagt samma sak – Sverige har en oansvarig flyktingpolitik och invandringen måste minska. Sverige är fullt. Att vara emot invandring ligger i Sverigedemokraternas dna, det är grunden till deras ideologi och det är grunden till deras politiska framgångar.

Till skillnad från de flesta andra partier har inte SD ändrat sig eller anpassat sig. De har tyckt samma sak hela tiden och det har gett dem framgångar. När partiet vuxit har det bland annat skett med hjälp av besvikna socialdemokrater som velat se en striktare migrationspolitik. Det har varit partiets brödföda när det kommer till väljare.

Louise Erixons argument är att det handlar om ett krig i närområdet och att det inte handlar om flyktingar från ”svårintegrerade länder såsom exempelvis Somalia och Afghanistan”.

Till skillnad från sin före detta man Åkesson, talar hon klarspråk om vad det handlar om för Sverigedemokraterna. Att partiet gör skillnad på flykting och flykting.

Åkessons beskrivning är i stället att Ukraina är ett europeiskt land med kultur och värderingar som liknar våra. Det är därför SD är för att ta emot ukrainska medborgare som flyr.

Jimmie Åkesson.

Försämrar sitt läge

I dag har EU kommit överens om att aktivera massflyktsdirektivet. Direktivet ger ukrainare rätt till tillfälligt skydd i alla EU-länder i upp till tre år. Det ger dem rätt till arbetstillstånd, vård, ekonomiskt stöd och skola för barnen.

Vad detta sedan kommer att betyda för hur många som kommer till Sverige återstår att se.

Men det måste göra Åkesson väldigt nervös att staka in partiet på den här nya banan. Kanske har han med sin nya öppenhet spelat bort sitt bästa kort i förhandlingarna med Moderaterna och Kristdemokraterna, det om att släppa på kraven i a-kassan för att få till ett flyktingstopp – som han nu inte verkar vilja ha.

Ingen kan veta vad de invandringskritiska väljarna tycker om ett halvår, när det är val. Kommer väljarna som ville att Sverige skulle ta emot ukrainska flyktingar vara arga för att SD inte hjälpte till tillräckligt, eller arga för att de gjorde det?