Nyheter

SD:s Mattias Karlsson gör comeback

Av: 

TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar Mattias Karlsson som ny landsbygdspolitisk talesperson för partiet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar Mattias Karlsson som ny landsbygdspolitisk talesperson för partiet.

NYHETER

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson gör comeback som affischnamn i partiet, nu som landsbygdspolitisk talesperson.

– Han får ett särskilt uppdrag att jobba med landsbygds- och småstadspolitiska frågor, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Åkesson säger att SD ska bli det starkaste partiet på landsbygden i valet. Det ska ske genom att framförallt fortsätta utmana Socialdemokraterna om väljarnas gunst i mindre orter och bruksorter. Och på den rena glesbygden, som Åkesson beskriver det, är det Centerpartiet som ska tappas på väljarstöd.

Avgöra valet

– Jag tror att landsbygdsfrågor kan bli helt avgörande i valet, säger Mattias Karlsson.

– Frustrationen över den förda politiken är så stark nu, säger han, och påstår att de andra partierna medvetet har svikit landsbygden.

Han pekar på missnöje med bränsle- och elpriser, villkoren för jordbruket, jakt, migrationspolitik och stöldligor som härjar på landsbygden.

Han brukar beskriva sig själv som en lantis av börd från inre Småland, men har ingen tidigare erfarenhet av att arbeta direkt med landsbygdsfrågor.

Är novis

– Jag kommer till en början att få ägna en del tid åt att förstärka min kompetens, säger Karlsson.

Han ska snart ut på turné i landet och därutöver göra studiebesök i Norge och Finland, länder som han menar har bättre politik för landsbygden än Sverige. Han ska ta hjälp av en arbetsgrupp i sitt arbete och till sommaren ska ett landsbygdsprogram tas fram.

Mattias Karlsson var tidigare gruppledare för SD i riksdagen, men hoppade av uppdraget för drygt två år sedan, bland annat för att starta den högerkonservativa tankesmedjan Oikos. Karlsson brukar beskrivas som SD:s chefsideolog och en av de fyra viktigaste för partiets väg från litet parti utanför riksdagen till ett av de större i densamma. Förutom Karlsson har Jimmie Åkesson, partisekreteraren Richard Jomshof och tidigare vice talmannen Björn Söder, räknats som kärnan.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: