Svensk journalist skjuten i låret i Minneapolis

Publicerad 2020-05-30

Expressens journalist Nina Svanberg blev natten till lördagen beskjuten av polis och träffades av en gummikula när hon bevakade demonstrationerna i Minneapolis.

– Jag kände hur det bara smällde till i höften och jag föll till marken, säger hon till Aftonbladet.

Protesterna efter 46-årige George Floyds brutala död eskalerade under fredagskvällen och natten till lördag.

Tusentals människor i flera delstater runtom i landet gick ut på gatorna för att protestera mot polisens övervåld mot svarta, och på flera håll blev demonstrationerna våldsamma när demonstranter och polis drabbade samman.

I Detroit i delstaten Michigan sköts 19-årig man till döds och Oakland i Kalifornien sköt en anställd på den amerikanska federala polisen FPS ihjäl.

Besköt svensk journalist

Natten till lördagen besköts även Expressens korrespondent Nina Svanberg med en gummikula i låret i Minneapolis.

– Vi var en större grupp journalister som rörde oss i grupp. Lasersikten rörde sig över oss och plötsligt känner jag hur det smäller till i höften och jag faller till marken. Sen kommer det tårgas så jag tappar orienteringen och försöker sedan bara ta skydd vid en bil säger Nina Svanberg till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag fattade att något träffat mig i benet, men vad förstod jag inte förrän det började svullna upp och göra riktigt ont.

Nina Svanberg jobbade tidigare som reporter på Aftonbladet. Här är en bild från 2012.

Hon berättar vidare att hon nu mår bra, men på bilder hos Expressen visar hon upp ett kraftigt blåmärke på vänster lår.

Expressens chefredaktör Klas Granström säger så här till den egna tidningen:

– Expressens arbete innefattar rigorösa säkerhetsrutiner och vi har gjort samma bedömningar som en rad internationella medier som också stod bredvid oss. Nina har varit tydlig med att hon är en del av pressen, rört sig i grupp med andra journalister och burit väst och säkerhetsutrustning. Viktigast nu är att Nina mår bra och vi utvärderar löpande läget och förutsättningarna för att arbeta.

Även norska tidningen VG:s fotograf Thomas Nilsson blev siktad på med röd laser.

– Polisen fortsatte att skjuta i vår riktning så vi bestämde oss för att springa till andra sidan gatan för att få skydd. Det var först då jag upptäckte att jag hade röd laser på mig i magtrakten, säger han.

Thomas Nilsson beskriver stämningen på plats som ”aggressiv och kaotisk”

– Människor är ännu argare än tidigare, säger han till VG.

Grep tv-team

Under fredagen greps även CNN-journalisten Omar Jimenez av polis mitt under en direktsändning från protestupploppen i Minneapolis.

Även Jimenez kollegor, en producent och en tv-fotograf, blev försedda med handbojor, trots att de presenterat sig som journalister och upprepade gånger frågat om de skulle flytta sig från platsen.

“En svart reporter från CNN greps under en lagenlig rapportering från protesterna i Minneapolis. En vit reporter som också fanns på plats blev inte gripen”, skrev CNN på Twitter i samband med gripandet.

Ytterligare protester

Polisens agerande ledde till ytterligare protester, vilket tvingade Minnesotas guvernör Tim Walz att offentligt be om ursäkt.

Under lördagen meddelade Walz att han beordrat mobilisering av hela delstatens nationalgarde – något som aldrig tidigare skett i historien.

Walz menar att fredliga manifestationer välkomnas, men att ”grupper försöker utnyttja protesterna för att härja och sprida förstörelse”.

I stället vill han att lugn skapas för att hedra George Floyds minne

”Vill utlösa våldsamheter”

– De som förstör är inte från Minnesota. Deras mål är utlösa våldsamheter, förklarade borgmästare Jacob Frey tidigare på en presskonferens.

Det var i måndags som fyra poliser tryckte ned den obeväpnade George Floyd mot marken tills han förlorade medvetandet och senare dog.

Filmen som visar mannens dödskamp har spridits över internet och startat en massiv kamp mot ordningsmaktens övervåld mot svarta.

Följ ämnen i artikeln