”Science fiction”-flygning slutade i kanalen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Michel Spingler/AP/TT
Franky Zapata, pilot, uppfinnare och världsmästare i jet ski, ville flyga över Engelska kanalen.

Franske Franky Zapatas mål var att korsa Engelska kanalen på en futuristisk flygbräda. Men planen flög inte. Zapata missade en mellanlandning och hamnade i vattnet.

– Det är en enorm besvikelse, säger hans medarbetare Stephane Denis.

Den franske piloten, uppfinnaren och världsmästaren i vattensporten jet ski, hade valt datumet för att korsa kanalen väl: 110 år tidigare, den 25 juli 1909, blev pionjären Louis Bleriot först att flyga över vattnet.

Franky Zapata lyfte från franska Sangatte, nära Calais och skulle flyga de 35 kilometerna, för att cirka 20 minuter senare landa i närheten av Dover i Storbritannien. Hans färdmedel? En liten bräda utrustad med gasturbiner, som kan åka i 190 kilometer i timmen.

Kastades i vattnet

Men när Zapata skulle landa på en båt halvvägs för att tanka gick allt fel. Det var blåsigt och gick höga vågor vilket gjorde landningen komplicerad.

– Han nådde bränslebåten men landningsplattan slog till flygbrädan vilket fick honom ur balans och kastade honom i vattnet, säger en av Zapatas medarbetare, Stephane Denis, till tv-kanalen BFM.

Flygturen slutade i kanalen, men Zapata klarade sig utan skador.

– Franky mår bra. Jag har pratat med honom i telefon, säger hans fru Krystel Zapata, som hade hjälpt till med de sista förberedelserna innan starten.

– Han är väldigt besviken, men ett misslyckande kommer inte att stoppa honom, säger hon.

Ett nytt försök är planerat inom kort, uppger Stephane Denis.

Svävade med gevär

Franky Zapatas uppfinning fick stort genomslag under den traditionsenliga militärparaden på franska nationaldagen. Då svävade han, futuristiskt klädd och med ett gevär i händerna, snabbt genom luften, till publikens jubel och inför president Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Den flygande brädan har utvecklats av Zapata i samarbete med Frankrikes militär, som bidragit med 1,3 miljoner euro (drygt 13,5 miljoner kronor) till projektet.

Zapata säger att han främst är intresserad av att revolutionera civilt resande. Till de framtida planerna hör att utveckla en flygande bil.

Publicerad: