Sydkorea räds andra virusvåg – barer stängs

TT-AFP

Uppdaterad 2020-05-11 | Publicerad 2020-05-10

De nya rekommendationerna om att uteställen stängs har satts upp vid entrén till en nattklubb i Seoul.

I Sydkoreas huvudstad Seoul stängs barer och nattklubbar tills vidare, efter att flera nya fall av covid-19 konstaterats.

Ordern kommer från stadens borgmästare, som fruktar en andra smittvåg av coronaviruset. Så sent som i onsdags lättade regeringen på landets restriktioner.

– Oförsiktighet kan leda till en explosion av smittade, säger borgmästaren Park Won-Soon.

Sydkorea har uppmärksammats internationellt för att man sedan i början av mars har lyckats stoppa viruset och vardagslivet har börjat återgå till det normala.

Men nu har runt 20 personer konstaterats vara smittade, som alla kopplas till en smittad 29-årig man som förra helgen besökte fem klubbar och barer i Seouls främsta nattklubbsdistrikt Itaewon. Omkring 7 200 personer tros ha besökt de fem uteställena och myndigheterna räknar med att antalet smittade kommer att öka.

Under söndagen låg de annars myllrande gatorna i Itaewon öde. "Tillfälligt stängt" och "Förebyggande åtgärder" stod att läsa på skyltar som satts upp utanför områdets barer och nattklubbar.

– En sådan här sak kan hända var som helst, inte bara här i Itaewon, säger kocken Kim Jae-Sung som arbetar i området.

– Det viktiga nu är att folk håller socialt avstånd, undviker trånga utrymmen och tänker sig för så att den här incidenten inte upprepar sig, fortsätter han.

Sydkorea började tidigt testa stora delar av befolkningen för det nya coronaviruset, något som möjliggjort raffinerad smittspårning. I likhet med Sverige har inget utgångsförbud införts i Sydkorea utan medborgarna har i stället uppmuntrats att hålla socialt avstånd.

– Det är inte över förrän det är över, säger president Moon Jae-In i ett tal.

– Vi måste förbli vaksamma till slutet, och aldrig sänka garden när det gäller epidemiprevention.

Det senaste dygnet har totalt 34 nya fall konstaterats i landet, vilket är den största dagliga ökningen på en månad. Sammanlagt har drygt 10 800 personer smittats med covid-19, varav 256 har avlidit.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen