Palmegruppen utreder dna-spår – kopplat till mordet

Begäran skickades till myndighet i våras

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-04-28

Lösningen på Palmemordet ska presenteras senast i juni, har chefsåklagare Krister Peterson lovat.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Palmegruppen samlat in dna-spår som skickades till Rättsmedicinalverket så sent som i mars i år.

– Palmegruppen har inkommit med en begäran, säger Cajsa Älgenäs, enhetschef för rättsgenetik.

Chefsåklagare Krister Peterson gick i i början av året ut med det sensationella beskedet: Lösningen på Palmemordet ska presenteras före sista juni i år.

Aftonbladet kan nu avslöja att polisens Palmegrupp på Nationella operativa avdelningen, Noa, arbetar med avancerad dna-teknik som en del av bevisföringen i det 34 år gamla mordet.

Kretsar kring Skandiamannen

Den 13 mars i år skickade polisens Palmeutredare in en begäran till Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik i Linköping.

– Palmegruppen har inkommit med en begäran som jag inte kan kommentera ytterligare i nuläget, säger Cajsa Älgenäs, enhetschef på rättsgenetiska laboratorieenheten.

På den aktuella rättsgenetiska avdelningen utförs analyser av prover på uppdrag av bland annat polisen. Ett av uppdragen är att genomföra dna-baserade släktskapsutredningar.

Enligt Aftonbladets uppgifter kretsar dna-utredningen kring Skandiamannen som pekats ut som chefsåklagare Krister Petersons misstänkta gärningsman för mordet på Olof Palme.

I början av året fick fyra-fem stycken något avlägsna släktingar till Skandiamannen besked om att polisen skulle besöka dem.

– För ungefär två månader fick jag höra att polisen skulle besöka dem men sen har jag inte hört något mer. Men jag vet att de tycker att det här är ytterst besvärande för dem, säger en person med insyn i Skandiamannens familjeförhållanden.

Chefsåklagare Krister Peterson har utlovat en lösning på Palmemordet innan sommaren.

”Känner till det”

Aftonbladet erfar att dna-topsning har gjorts under Palmeutredarnas besök hos de avlägsna släktingarna.

I Rättsmedicinalverkets diarium har Palmegruppens begäran fått rubriken ”nytt ärende”. Något svar, utöver en bekräftelse, fanns inte i RMV:s diarium men senare meddelade Cajsa Älgenäs att ärendet avslutats hos RMV och att någon analys aldrig genomfördes. Varför, om materialet inte gick att analysera eller om begäran skickats till en annan myndighet, vill man inte svara på.

Aftonbladet har pratat med en av de avlägsna släktingarna som Palmegruppen besökte tidigare i år. Hon vill inte säga någonting om polisens besök:

– Det är klart att jag känner till det men jag vill inte tala med några journalister om det, säger kvinnan.

Aftonbladet har pratat med flera dna-experter som håller det för mycket sannolikt att det är en släktskapsutredning som planerades att genomföras på Rättsmedicinalverket på uppdrag av Palmeutredningen.

– I Sverige är det uppdelat så att Rättsmedicinalverket gör dna-analyser i släktskapsutredningar medan Nationellt forensiskt centrum, NFC, arbetar med spår från brottsplatser. Här kan jag tänka mig att man försöker göra en släktskapsutredning kopplat till något spår i utredningen där man nu kan ha fått fram en dna-profil, säger Marie Allen, professor i rättsgenetik vid Uppsala universitet.

Lägger locket på

Målet med undersökningen kan vara att binda ett dna-spår till en misstänkt gärningsman genom dennes släktingar.

– Om man har ett spår i utredningen som har visat en profil som inte går att koppla till någon misstänkt direkt, antingen på grund av att det inte går att få ett jämförelseprov från personen i fråga, eller för att profilen inte ger någon match i databasen med fällda brottslingar, så blir det intressant med den här formen av släktskapsutredningar.

Marie Allen, som betonar att hon uttalar sig generellt, säger att också avlägsna släktingar som kusiner kan vara intressanta som referensmaterial i en släktskapsutredning.

– Kusiner är relativt långt ifrån varandra släktmässigt men det kan ändå vara väldigt informativt i vissa fall.

Aftonbladet har sökt förundersökningsledaren chefsåklagare Krister Peterson för en kommentar. Polisens spaningsledare Hans Melander vill inte säga något om dna-spåret med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Frågan gäller ju den begäran som vi har skickat till RMV som du säger och den vill jag inte på något sätt kommentera, säger Hans Melander.

PODD Allt om nya uppgifterna i Palmeutredningen

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin och Oisín Cantwell om de nya uppgifterna som kanske kan lösa mordgåtan efter 34 år.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen